open-navfaktor-logo
search
SPSBiH
BiH protjeruje 17 državljana Kameruna
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (SPSBiH) je, u proteklih pet dana, izrekla mjere protjerivanja i pod nadzor u Imigracioni centar stavila 17 državljana Kameruna.
03.02.2020. u 10:45
get url
text

- Oni su nakon legalnog ulaska, uz pomoć krijumčara, pokušali nezakonito napustiti BiH u namjeri odlaska u zemlje Evropske unije, te su Službi predati od Granične policije BiH. Uz mjere protjerivanja izrečene su im i mjere zabrane ulaska u BiH u periodu od jedne godine - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako su naveli, Služba je državljanima Kameruna utvrdila identitet i preduzima daljnje mjere i radnje sa ciljem njihovog udaljenja u zemlju porijekla.

Granična policija BiH je, podsjećamo, krajem januara, uz asistenciju OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima, uhapsila dvije osobe, državljane Kameruna, od kojih je jedna posjedovala putnu ispravu Francuske, izdatu na osnovu supsidijarne zaštite, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Radi se o slučaju krijumčarenja ljudi, većeg broja državljana Kameruna, koji su, 20. januara, na osnovu prethodno izdatih viza BiH, ukupno 21 državljanin Kameruna, ušli u BiH, preko MGP-a Aerodrom Sarajevo.

Nakon toga su, uz pomoć krijumčara, koji su im prethodno pribavili tuđe, odnosno lažne putne isprave za iznose od 1.800 do 4.000 eura, nezakonito izaći iz BiH, u namjeri da odu u države Europske unije, odnosno Schengena.

Kako je tada saopćila Granična policija BiH, osumnjičene osobe su predate Tužilaštvu BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.