open-navfaktor-logo
search
Aerodromsko naselje
BiH: Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera
Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, u 2022. godinu će ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Michaela Schumachera. nekadašnjeg šampiona Formule 1.
29.12.2021. u 17:40
get url
text

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival - Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe institutom BiH. Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

- Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Schumachera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol - priča Čengić, jedan od autora murala.

Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10x13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

- To su fotokatalitičke boje kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila - istakao je Čengić.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.