open-navfaktor-logo
search
Iznesena tri principa
BiH se pridružila izjavi EU-a o agresiji na Ukrajinu u sinoćnjoj raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a
Tokom rasprave obavljene sinoć u Vijeću sigurnosti UN-a, Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi koju je u ime Evropske unije, zemalja kandidata, potencijalnih zemalja kandidata te partnerskih zemalja iznio ambasador Evropske unije pri UN-u Olof Skoog.
18.07.2023. u 09:59
get url
text

Skoog je tokom svog izlaganja iznio tri principa kojih će se EU držati kada je u pitanju rješavanje situacije u Ukrajini.

- Predsjedniče, želimo da ponovimo našu odlučnu osudu ruskog rata protiv agresije, koji predstavlja očito kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava. Također osuđujemo kontinuiranu vojnu podršku ruskom agresivnom ratu koju pružaju Iran i Bjelorusija. EU je nepokolebljiv u našoj podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i njenom inherentnom pravu na samoodbranu.

Dozvolite mi da naglasim tri tačke u svojoj intervenciji: Potrebu za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom, važnost rješavanja globalnih posljedica ruske agresije i potrebu da se Rusija i njeno rukovodstvo pozovu na odgovornost. Narod Ukrajine, međunarodna zajednica i gotovo svi članovi Vijeća više puta su izrazili želju za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom u Ukrajini. U skladu sa Poveljom UN-a, rezolucijama Generalne skupštine i međunarodnim pravom, pozdravljamo sve međunarodne napore u tom smislu, uključujući nedavnu posjetu afričkih lidera. EU će održati podršku Ukrajini i nastavit će naš rad na osiguravanju najšire moguće međunarodne podrške za ključne principe i ciljeve ukrajinske mirovne formule.

Podvukao sam ono što su mnogi drugi danas popodne rekli da svaka inicijativa za održivi mir u Ukrajini mora biti zasnovana na punom poštovanju njene nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta unutar njenih međunarodno priznatih granica - rekao je Skooog u svom izlaganju, objavila je služba za medije UN-a.

Vrlo važan element jučerašnje rasprave bio je i jednostrani izlazak Rusije iz "Crnomorske inicijative" koja je osiguravala izvoz žita i drugih proizvoda iz Rusije i Ukrajine.

- Što se tiče globalnih posljedica, osuđujemo odluku Rusije da jednostrano prekine inicijativu za crnomorsko žito. Zahvaljujemo UN-u i generalnom sekretaru i svima uključenima na njihovim naporima u pokušaju postizanja sporazuma. Obustavljanje inicijative stvara široku neizvjesnost na globalnim tržištima i pogoršava tešku situaciju u zemljama uvoznicama hrane, najviše šteti najsiromašnijim i najugroženijim. Rusija nastavlja da podriva globalnu sigurnost hrane u trenutku kada se 258.000.000 ljudi suočava s glađu. Ovo je duboko neodgovorno ponašanje - podvukao je on. 

Dodao je da EU nije štedio napore da podrži UN u postizanju sporazuma i pronalaženju kompromisa koji bi omogućio obnovu.

Evropska unija i supotpisnice njene izjave, među njima i Bosna i Hercegovina, pozvale su Rusiju da preispita svoju odluku te još jednom napomenuto kako ne bi ni bilo potrebe za ovakvom inicijativom da Rusija nije pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Skoog je svoje izlaganje završio ponavljanjem opredjeljenja da se osigura ruska odgovornost za zločin agresije počinjen u Ukrajini, objavljeno je na službenom Twitter profilu EU misije pri UN-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.