open-navfaktor-logo
search
Dok se odbijaju zakoni
BiH traži ubrzanu proceduru dobijanja kandidatskog statusa, može li je dobiti?
U Službenom listu Bosne i Hercegovine objavljena je odluka oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o upućivanju zahtjeva za dodjelu kandidatskog statusa našoj državi po ubrzanoj proceduri. 
30.05.2022. u 19:04
get url
text

Ovakvu odluku podržali su skoro svi parlamentarci, uključujući i one iz SNSD-a te HDZ-a BiH koji su u Domu naroda Parlamenta BiH odbili dva od tri važna evropska zakona, dok je treći na čekanju. Radi se o zakonu o sprečavanju sukoba interesa, izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te izmjenama Zakona o javnim nabavkama.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH

Postavlja se pitanje čime smo to zaslužili ubrzanje procedure dobijanja kandidatskog statusa. 

Mladen Bosić (SDS), delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije bh. Parlamenta, rekao je da je ubrzana procedura priča bez osnove jer ne odlučujemo mi o kandidatskom statusu nego Evropska komisija.

- I da ga dobijemo i kada ga dobijemo, ne znači da ćemo u dogledno vrijeme, možda i nikad, biti članica. Ova odluka je bila za političku upotrebu – ocijenio je Bosić.

On nije bio prisutan kada je Dom naroda glasao da se Evropskom parlamentu, Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Vijeću Evropske unije uputi inicijativa na osnovu "iskazane posvećenosti reafirmiranju evropskog puta BiH u formi odgovarajućeg pismenog zahtjeva".

Komentirajući to što je u Domu naroda zapelo usvajanje tri ključna kandidatska zakona, Bosić je rekao da je jedan problem što vlast nije ni zainteresirana za pomake "jer to zadire u sistem korupcije".

- S druge strane je nespremnost EU-a da vrše proširenje čak i na zemlje koje su spremnije od BiH – dodao je Bosić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pak je ukazao da upravo opozicija RS-a, pa i Bosić, nije podržao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, jednog od evropskih.

- Očigledno da sokoli Milorada Dodika (predsjednika SNSD-a) da vrši dezintegracijske procese u BiH, a kao ne prihvata njegovu politiku – dodao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a u BiH o SNSD-u i HDZ-u: Koga oni žele da obogate, svoje birače ili sebe?

Kada je riječ o tome koliko smo zaslužili ubrzanu proceduru dobijanja kanadidatskog statusa, Mehmedović je istakao da je BiH, gledano formalno-pravno, mnogo toga ispunila.

- A u političkom smislu ne ovisi od nas nego onih kojima se pridružujemo. Ipak činjenica je da imamo mnogo problema i moramo brže raditi da dostignemo tempo koji se od nas očekuje. Daleko smo ispred Srbije i nekih drugih, ali ne možemo biti zadovoljni stanjem unutar zajednice – dodao je Mehmedović.

Dok tražimo ubrzanu proceduru, ne usvajamo važne zakone. Mehmedović je ovo prokomentirao riječima da imamo političke faktore koji su trabanti susjeda, koji nas koče.

- Nepojmljivo je da neki delegati i zastupnici ne glasaju za takva zakonska rješenja koja su politički usaglašena. Ali čekaju da Srbija da mig ili ne daj Bože Putin – dodao je Mehmedović.

On nije optimističan da će ova tri zakona biti završena u ovom sazivu Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.