open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
BiH tražila pomoć od Srbije u gašenje požara u skladu sa sporazumom
Usljed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine došlo je do aktiviranja velikih šumskih požara na širem području Hercegovine, a posljednji među njima je požar u okolini Trebinja zbog kojeg su vlasti u BiH tražile pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.
08.08.2022. u 23:11
get url
text

Ministarstvo sigurnosti BiH oglasilo se u ponedjeljak saopćenjem u kojem navodi da sve službe iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini ulažu maksimalne napore s ciljem stavljanja požara pod kontrolu, odnosno lokaliziranja kako bi se zaštitilo stanovništvo i materijalna dobra.

- Imajući u vidu ograničene resurse za gašenje požara iz zraka koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo odgovarajuće odluke na osnovu kojih je stvorena mogućnost traženja međunarodni pomoći za gašenje požara. Na osnovu zahtjeva dostavljenog Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine od vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića za traženje međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju zatražena je pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije radi gašenja požara u rejonu Trebinja - navode iz ministarstva.

Navodi se da je u zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske navedeno da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima i da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Zahtjev za traženje međunarodne pomoći dostavljen je u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

- Danas su dva helikoptera MUP-a Republike Srbije učestvovali u gašenju požara u okolini Trebinja. Nažalost, dosadašnju dobru saradnju između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u oblasti zaštite i spašavanja, narušavaju izjave pojedinih zvaničnika koji i ovakve situacije poput požara, koriste za političke ili druge svrhe, a što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima - navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.