open-navfaktor-logo
search
Izgubljena prilika
BiH u EU čekaonici; Špago: "Trojka" se nije stigla baviti prioritetima; Mešalić: Treba pitati vlast i Sattlera
Uprkos brojnim optmističnim najavama vlasti o napretku u evropskim integracijama, Evropsko vijeće jučer je odlučio otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa Bosnom i Hercegovinom. Državni zastupnik Šerif Špago smatra osnovnim krivcima što BiH nije dobila otvaranje pregovora sa EU-om parlamentarnu većinu i njihove lidere jer su se prije svega bavili smjenama, između ostalih i ljudi profesionalaca u svom poslu, "a imenovali su ljude i na državnom i nižim nivoima bez bilo kakvih kompetencija za zahtjevne poslove koji se odnose na euroatlantske integracije".
15.12.2023. u 15:31
get url
text

VEZANI TEKST- BiH će još sačekati na pregovore sa EU-om, Ukrajina i Moldavija dobile zeleno svjetlo

- Predsjednici stranaka većine, posebno "Trojke" su se prije svega bavili ubjeđivanjem javnosti "da pušu neki novi vjetrovi", da je sada gospodin Dodik "čovjek kompromisa i proeuropski orijentisan", pa smo od predsjednika SNSD-a dobili psovanje genocida, napad na ustavni poredak, donošenjem zakona o zabrani primjene odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS-a, zabranu objave odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a i niz drugih antdejtonskih aktivnosti.

Predsjednici stranaka "Trojke" su nas ubjeđivali da je projekat istočne interkonekcije dobar za BiH bez državnog Zakona o gasu. Ministar Forto se bavio potvrdama o prebivalištu, ministar vanjskih poslova tramvajskom prugom u Sarajevu, a ministri odbrane i sigurnosti međusobnim optužbama o korištenju bijelih tvari, alkohola …

Naravno, ministar Košarac se morao baviti relativiziranjem nasilja u porodici. Zbog toga nisu mogli, a vjerovatno nisu ni znali da se bave ispunjavanjem prioriteta za otvaranjem pregovora sa EU-om, pa su u isti "koš" stavili donošenje tzv. tehničkih zakona sa Zakonom o sudovima i Zakonom o Ustavnom sudu BiH, što je SNSD iskoristio za svoju političku agendu, napad na OHR i Ustavni sud, i dalje korake ka secesiji - poručio je Špago za Faktor.

Federalni zastupnik Mahir Mešalić smatra poražavajućim poruke Evropske unije oko daljnjeg puta BiH ka EU integracijama što govori "da nas iz nekog razloga Evropa neće".

VEZANI TEKST - O "Briselskom forumu", Bosić: Postaje komično; Kešo: "Trojka" se sprema napraviti najveće izdaje

- Manje-više nama, stanovnicima su razlozi poznati. Država smo u kojoj je počinjen genocid i smatramo da smo zaslužili davno čak i prije Rumunije i Bugarske krenuti u integracijske procese, a da ne govorimo o Ukrajini i Moldavini. Zašto je to tako, treba pitati vlast, a posebno šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera.

Vidimo da ono što su najavljivali Edin Forto i ostali da je Dodik zauzeo proevropski kurs i druge šarene laže, a da bi se "trojkaši" dograbili fotelja, ne funkcioniše na taj način i da Dodik nije promijenio kurs. To smo čuli i od gospodina Putina direktno - kazao Mešalić.

Podsjetimo, predsjednik Rusije održao je jučer konferenciju za medije na kojoj se dotakao i Bosne i Hercegovine kazavši da se u potpunosti slaže sa stavovima rukovodstva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.