open-navfaktor-logo
search
USK
Bihać: Kamp Lipa spreman da primi 1.000 migranata i izbjeglica
Prateći inicijativu gradskih vlasti Bihaća i usljed potrebe da se uspostavi dodatni smještaj za migrante i izbjeglice koji su boravili u različitim tipovima neformalnog smještaja na nivou kantona, nakon pripremnih i građevinskih radova, uspostavljen je kamp Lipa za šatorski prihvat do 1.000 osoba. 
20.04.2020. u 11:15
get url
text

Nakon inicijalnog finansiranja koje je obezbijeđeno iz budžeta Grada Bihaća, Evropska unija je, uz kontribuciju Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa - saopoćeno je iz Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

U saopćenju se navodi da kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humantarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa implementirati projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu s odobrenim sredstvima Evropske unije i USAID-a, kao nastavak podrške lokalnim vlastima i stanovništvu USK.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijedila je Evropska unija kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekt implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om – navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.