open-navfaktor-logo
search
Reakcija
BIHUnited: Schmidtova odluka favorizira HDZBiH
Nezavisna i nevladina inicijativa, koja ima misiju izgradenje globalne informativne platforme koja povezuje Bosance i Hercegovce u dijaspori kao i bosanskohercegovačke organizacije koje egzistiraju širom svijeta BiHUnited, na čelu sa prof. Amrom Šabić El Rayess, oštro osuđuje izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koji je izvršio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u noći 2. oktobra 2022. godine, na dan Općih izbora.
06.10.2022. u 12:07
get url
text

Ova odluka visokog predstavnika, kako ističu, udaljava BiH od evropskih demokratskih principe i dalje učvršćuje etnonacionalističku vladavinu oličenu u konceptu "konstitutivnih naroda."

- Kao što smo u julu ove godine objavili, posao visokog predstavnika u BiH je pomoći društvu BiH i institucijama da prevaziđu teško naslijeđe rata i funkcioniraju kao savremena demokratija. U ostvarenju tog cilja, visoki predstavnik ne bi trebao donositi odluke koje će produbiti etničke podjele i kojima se stvaraju uvjeti za daljnje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH - saopćio je BiHUnited.

Dodaju da je odluka koju je donio Schmidt predstavljena kao odluka koja bi trebala poboljšati funkcionalnost Federacije BiH, a da je u stvarnosti ova odluka korak nazad i krši građanska i demokratska prava mnogobrojnih građana u BiH.

- Christian Schmidt je popustio pod nacionalističkim pritiscima susjedne Hrvatske i kroz odluku udovoljio HDZ-u Hrvatske tako što je HDZ-u BiH osigurao neproporcionalno zastupljenost u vlasti u BiH. Kao rezultat odluke visokog predstavnika, HDZBiH može očekivati da sa cca 120.000 osvojenih glasova – manje od 10 posto od ukupnog broja glasača koji su glasali na izborima 2. oktobra 2022. godine – u izvršnim i zakonodavnim tijelima bude zastupljen sa 33 posto predstavnika.

Umjesto da apelira i lobira za okončanje diskriminacije na osnovu ethničke pripadnosti kroz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima "Zornić", "Sejdić-Finci", "Pilav" i "Šlaka", odluke visokog predstavnika se kreću u potpuno suprotnom smjeru! - ističu u saopćenju.

BiHUnited traži od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i prijateljskih zemalja da poštuju i zaštite ne samo teritorijalni integritet – koji je odbranjen u toku rata u BiH – već i stvarni unutarnji i vanjski suverenitet Bosne i Hercegovine. Posebno pozivaju Sjedinjene Američke Države, kao glavnog sponzora i promotora Dejtonskog mirovnog sporazuma, da poduzmu konkretnije korake u osnaživanju unutarnjeg i vanjskog suvereniteta BiH.

- Samo na taj način bi BiH mogla samostalno da zaštiti građanska prava svih građana i zaštiti se od destruktivnih politika susjednih država Srbije i Hrvatske, koje datiraju još od rata. Velika bh. dijaspora koja živi u zemljama EU-a i Sjedinjenim Američkim Državama već je osjetila sve blagodeti života u u uređenim građanskim demokratijima u kojima su vladavina prava, sloboda i jednakost osnovni principi. Bosna i Hercegovina je Evropa i ne bi trebala biti izuzeta od primjene demokratskih i evropskih principa - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.