open-navfaktor-logo
search
Uz pomoć donacija
Bijeljina: Napreduju radovi na izgradnji Dašnica džamije, pri kraju gradnja još dvije
Radovi na izgradnji Dašnica džamije u Bijeljini, prema riječima predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u tom gradu Emira Muslija, napreduju zahvaljujući donacijama pojedinaca i preduzeća. 
08.08.2022. u 14:29
get url
text

Nedavno je završeno pokrivanje kupola, a nabavku aluminijskog lima izvršila je firma "Tehnopetrol" iz Tuzle zahvaljujući Bijeljincu Jasminu Ahmetoviću, inače dugogodišnjem vakifu. 

- Riječ je o donaciji vrijednoj oko 50.000 KM i za obavljeni posao uručit ćemo vakufnamu Elviru Ferizoviću iz Tuzle. Završili smo kupole, a sa majstorom iz Brezovog Polja kod Brčkog dogovorili smo postavljanje stolarije, odnosno prozora i vrata. Imamo obećanje jednog preduzeća iz Tuzle da će nam razvesti struju, a potrebno je džamiju priključiti i na vodovodnu mrežu. Nakon toga nam ostaju unutarnji radovi - kaže Musli. 

U Bijeljini su u toku završni radovi na Salihbegovića džamiji u naselju Selimovići i Ahmed - age Krpića džamiji u Gvozdevićima. U Bijeljini je trenutno u funkciji Sultan Sulejmanova Atik džamija u samom centru grada. 

- Važno nam je da završimo vanjske radove, a onda pristupimo unutrašnjim kako bi džamije bile u funkciji. Teško je očekivati da će Dašnica džamija do kraja naredne godine biti završena, ali se nadamo da će Salihbegovića i Ahmed-age Krpića biti u funkciji - kaže Musli. 

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu sve bijeljinske džamije su porušene 13. marta 1993. godine, a iako se Bijeljina nalazila desetine kilometara udaljena od fronta nikada niko nije procesuiran, bilo da je nalogodavac ili izvršilac sramnog nedjela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.