open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Bijeljina: Vandal urinirao na Dašnicu džamiju, drugi psovao "sve muslimansko" i snimao
Skandalozan snimak iz Bijeljine pojavio se društvenim mrežama, a na snimku se navodno mogu vidjeti i čuti kadeti nogometnog kluba Zvijezda 09, od kojih je jedan urinirao na Dašnicu džamiju.
14.01.2023. u 15:15
get url
text
Dašnica džamija, Bijeljina, vandalizam
Dašnica džamija, Bijeljina, vandalizam

U komentarima se navodi da su odvratnom činu prethodile provokacije bošnjačkoj djeci u klubu.

Uz pogrdne riječi i psovke "svega muslimanskog", može se čuti komentar osobe koja je snimala, a koja, očito uživajući u skrnavljenju vjerskog objekta, kaže:"Neka si je zalio".

Ovo je tek jedan u nizu incidenata koji se dešavaju nad i u blizini džamije na području Grada Bijeljine.

U Janji, nekada najvećem povratničkom mjestu Bošnjaka u bh. entitet Republika srpska, 2016. godine, u noći šestog na sedmi januar , pucano je iz vatrenog oružja na Atik džamiju, kada su oštećena stakla. Da je pucano na janjarsku džamiju, vjernici su saznali kada su ujutru došli da klanjaju sabah-namaz. Tada su uočili polupana stakla i četiri rupe od metaka na zidovima džamije.

Drugi oružani incident desio se sredinom januara prošle godine, u vrijeme dok su vjernici izlazili iz džamije. I ovaj se incident dogodio u vrijeme pravoslavnog Božića. Kolona automobila se kretala kroz Janju, a zatim se kratko zaustavila i osoba iz jednog vozila ispalila je hitac. Pripadnici Policijske stanice Janja radom na terenu utvrdili su da je vozilom iz kojeg je pucano upravljao M.Z., koji je kasnije dobrovoljno predao gasni pištolj, piše stav.ba.

Osim vršenja nužde i oružanih incidenata, u proteklim je godinama prijavljeno nekoliko verbalnih prijetnji i uvreda upućenih pokrivenim vjernicama.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina osudio je vanalski čin i saopćio da će snimak predati Policijskoj upravi u Bijeljini, od koje se očekuje da što prije pronađe i sankcionišu odgovorne osobe.

- Ovo što je učinjeno vrijeđa sve nas i ovo nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji. Zbog toga ćemo tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ove nedjelje - kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Osudi ovog čina pridružio se i Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

- Mučno je gledati ono što je učinjeno i objavljeno u javnom prostoru, pogotovo što se, izgleda, radi o mladim ljudima. Policija bi trebala utvrditi tko su počinitelji, to je ono što svi očekujemo - kazao je Gradaščević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.