open-navfaktor-logo
search
Videoobraćanje
Bill Clinton: Ubijenima u genocidu u Srebrenici nadoknadimo godine izgradnjom sigurnijeg svijeta
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari da je to mjesto sjećanja i promišljanja i podsjetnik cijelom svijetu na, kako je kazao, našu zajedničku ljudskost.
20.09.2023. u 14:23
get url
text

Clinton je u videoobraćanju prisutnima izrazio zahvalnost zbog mogućnosti da se pridruži obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica.

- Nikada neću zaboraviti učešće u njegovom otvaranju 2003. godine. Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo to i još mnogo više. To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo - rekao je Clinton u videoobraćanju prisutnima.

Bivši američki predsjednik je na današnji dan 2003. godine otvorio Memorijalni centar u Potočarima, kod Srebrenice, kada je ukopano 107 žrtava. Danas je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su doprinijeli da Memorijalni centar postane ono što jeste.

- Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost - poručio je Clinton.

U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora danas se obilježava 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.