open-navfaktor-logo
search
Zahtjev
Bilsena Šahman traži od države 47.500 KM
Na ročištu po tužbi Bilsene Šahman protiv Bosne i Hercegovine, odbrana je predložila dokaze kojima nastoji dokazati pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda zbog pritvora i mjera zabrane koji su joj bili određeni u sudskom postupku okončanom oslobađajućom presudom.
03.06.2020. u 14:30
get url
text

Šahman je oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa. Magdalena Papić, zastupnica Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, osporava tužbu jer smatra da nije bilo nezakonitih postupaka prilikom određivanja pritvora i mjera zabrane.

Mirna Delalić, zastupnica Bilsene Šahman, navela je da ostaje kod svih navoda iz tužbe. Traži da se Bilseni Šahman omogući naknada "nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede slobode, ugleda i časti, te straha koji su prouzrokovani neosnovanim pritvaranjem i mjerama zabrane", te traži da se isplati novčani iznos od 47.500 konvertibilnih maraka (KM). Delalić je kao dokaz predložila oslobađajuću presudu, rješenja o pritvoru i mjerama zabrane, kao i niz medijskih članaka u kojima se pisalo o postupku.

Također, predlaže preporuku Ombudsmana za ljudska prava povodom žalbe Bilsene Šahman na uvjete u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Tuzla u kojoj su Ombudsmani izdali preporuke Zavodu u vezi s pristupom ljekaru i higijenskim uvjetim. Delalić predlaže da se sasluša Šahman te da se odredi vještačenje po vještaku neuropsihijatru sa zadatkom da "utvrdi psihičko stanje, pretrpljeni strah, intenzitet i jačinu trajanja duševnih bolova", navodi Delalić.

Papić se usprotivila medijskim člancima, naglasivši da ne dokazuju nezakonitost, te i ako dokazuju, kako smatra Papić, onda odštetu treba tražiti od urednika. Šahman je u decembru 2018. godine, u predmetu s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Zijadom Hadžijahićem, oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa vršenjem pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu. Naredno ročište je zakazano za 10. septembar 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.