open-navfaktor-logo
search
Pojavila se potvrda
Bio pripadnik zloglasne Nevesinjske brigade: Puhalo ranjen izvršavajući ratne zadatke 8. jula 1992.
Na društvenim mrežama pojavila se potvrda na kojoj stoji da je izdata 1. oktobra 1992. godine, a "kojom se od strane vojne pošte 7640 Nevesinje potvrđuje da se Puhalo (Dušana) Srđan, rođen 17. juna 1972. godine u Kalinoviku nalazi u sastavu ove VP te da je ranjen izvršavajući ratne zadatke".   
19.05.2022. u 12:57
get url
text

- Imenovani se nalazio na služenju vojnog roka od 18. septembra 1991. godine do 16. juna 1992. godine u VP 7394 Mostar, a od 17. juna 1992. godine i dalje u VP 7640 Nevesinje. Izvršavajući ratne zadatke u sastavu Nevesinjske brigade ranjen je 8. jula 1992. godine, od kada se nalazi na liječenju. Potvrda se izdaje u svrhu upisa na fakultet i u druge svrhe se ne može koristiti - navodi se u potvrdi koju je potpisao kapetan tzv. VRS Risto Oroz. 

Puhalo je, podsjetimo, u emisiji FTV-a Pošteno emitiranoj u januaru 2018. godine, u raspravi sa Ognjenom Tadićem potvrdio da je bio ranjen kao pripadnik tzv. VRS. U tekstovima koje je u nekoliko navrata pisao u posljednje vrijeme navodio je da je bio "samo vezista", ali ne i u kojoj brigadi i na kojem području. 

Nevesinjska brigada čiji je pripadnik Puhalo bio zloglasna je zbog ratnih zločina počinjenih na tom području. U decembru prošle godine uhapšeno je osam bivših pripadnika Nevesinjske brigade, a zbog sumnje da su počinili stravične zločine nad nevesinjskim Bošnjacima. 

VEZANI TEKST - Uhapšeni komandanti i vojnici VRS-a, osumnjičeni za ubistvo 100 Bošnjaka iz Nevesinja

 

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine te odredio kućni pritvor za Zdravka Kandića, nekadašnjeg zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Dragana Đurđića, nekadašnjeg zamjenika zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutnog pripadnika Oružanih snaga BiH, zatim za bivše pripadnike ove jedinice Dragana Ivaniševića, Gorana Došlu i Milana Trifkovića te bivše rezervne milicionere Sinišu i Mladena Kandića i Dragoslava Aćimovića, koji su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je osumnjičen i za zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni se, kako je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru rekla tužiteljica Eldina Biuk, terete da su učestvovali u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju stanovništva, zatvaranju, mučenju i silovanju od polovine juna do avgusta 1992. godine.

- Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.