open-navfaktor-logo
search
Glasa se do 19 sati
Birališta otvorena, građani Starog Grada Sarajevo danas odlučuju o opozivu načelnika Hadžibajrića
Građani Općine Stari Grad Sarajevo danas odlučuju o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Birališta su otvorena u 7 sati.
23.07.2023. u 07:47
get url
text

Glasanje se vrši na 46 biračkih mjesta koja će biti otvorena do 19 sati. Pravo glasa ima 36.193 glasača koji će se putem glasačkog listića izjašnjavati da li su za ili protiv opoziva Hadžibajrića.

{$galerijaFotografija}

Mirza Imamović, predsjednik Komisije za postupak opoziva općinskog načelnika, kazao je da je od 7 sati otvoreno svih 46 redovnih biračkih mjesta, kao i da su četiri mobilna tima već na terenu.

- Prema dosadašnjim informacijama, nema nikakvih problema, proces teče prema ustaljenoj dinamici i nadam se da će tako ostati tokom cijelog dana - kazao je Imamović.

Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna, te je formirana Komisija za provođenje postupka opoziva na čijem je čelu Mirza Imamović.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj provođenja opoziva u Kantonu Sarajevo dosad.

Imamović je ranije kazao da prve preliminarne rezultate referenduma očekuju sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Prema procjenama, provođenje referenduma o opozivu općinskog načelnika u Općini Stari Grad Sarajevo koštat će do 120.000 KM.

Pitanje opoziva je pokrenuto nakon što je Ibrahim Hadžibajrić uhapšen 10. maja u akciji "Start". Akcija je provedena pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo, a osim Hadžibajrića u akciji su uhapšeni Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović. Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

0J4A5322.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.