open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Bišćević Tokić: Apsurdno je šta je izmjenama Poslovnika parlamentarna većina učinila radnim tijelima, pravno nasilje...
Odbori i komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH daju mišljenja, podnose prijedloge i izvještavaju Dom o pitanjima iz svog djelokruga.
10.02.2024. u 20:13
get url
text

Razmatraju nacrte i prijedloge zakona i drugih općih akata od značaja za Federaciju BiH, njene građane.

Do sada su ova tijela bila stručna, ali izmjenama Poslovnika koje je usvojila parlamentarna većina (SDP, NiP-Pomak, NS, HDZ – HNS, HDZ 1990 – HNP i PDA), ona su prema riječima zastupnice Jasmine Bišćević Tokić postala politička.

Umjesto da u odborima i komisijama sjede stručni ljudi, izmjenama Poslovnika je učinjeno da osobu koja je naprimjer predala mandat, u komisiji čiji je bila član, zamijeni sljedeća sa izborne liste.

- Znači više se ne biraju zastupnici u radna tijela, niti političke stranke mogu predlagati neku izmjenu nego sljedeći sa izborne liste ulazi u to radno tijelo. To je apsurd! I meni smeta što će odluke radnih tijela biti političke, a ne stručne. Radno tijelo će faktički biti instrument politike - govori Bišćević Tokić.

Ukazuje kako je bilo ranije.

- Nas kada smo ušli u Parlament predložile su političke partije u te komisije i parlament nas je birao, odnosno, glasao je za nas. I mi smo se birali, a oni se imenuju. Niko od zastupnika nije imao slobodu da kaže da neće u ta radna tijela i nisu Poslovnikom predvidjeli šta naprimjer ako se dogodi da neko neće u neku komisiju.

Onda to mjesto ostaje upražnjeno. Evo konkretno nezavisni zastupnici Arnel Isak i Kenan Uzunović nemaju sljedećeg sa liste. Njih neće imati ko zamijenti i trajno mjesto ostaje upražnjeno - ukazuje Bišćević Tokić.

Upitali smo da li će zbog svega podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH.

- Mi smo zahtjeve za ocjenu ustavnosti podnijeli već u vezi sa osmom i devetom sjednicom na kojima su bili i zaključci o popuni radnih tijela. To znači da ćemo čekati presude Ustavnog suda FBiH za ove dvije sjednice i ako se one ponište, poništit će se i Poslovnik.

Oni su zaključkom popunili radna tijela i ti su ljudi dali mišljenja na Poslovnik. Ako Ustavni sud u zahtjevu za ustavnost kaže da nije u skladu sa Ustavom, onda ta radna tijela nisu ispravno popunjena i nisu ispravno dala mišljenja u vezi sa Poslovnikom. Znači, sve se ruši kao kula od karata. Ali ako vidimo da Ustavni sud neće to osporavati, mi ćemo podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zbog Poslovnika - kazala je Bišćević Tokić.

Podsjeća kako je zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen i zbog konstituirajuće sjednice.

- Izmjenama Poslovnika su diskriminirani zastupnici u odnosu na šefove klubova. Šef kluba ne može imati veća prava nego zastupnik. Ja se moram javiti u roku od prvih sat vremena otvaranja rasprave i samo se u tom periodu mogu javiti, do sat vremena prvih, a šefovi klubova se mogu javiti do pretresa, završnice rasprave. Zastupniku se ne može uskratiti pravo ni po kojem osnovu, po Ustavu BiH, niti može biti diskriminiran. Oni su sa ovim diskriminirali zastupnike u odnosu na šefove klubova - kazala je Bišćević Tokić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.