open-navfaktor-logo
search
Federalna zastupnica
Biščević Tokić o ukidanju moratorija na zapošljavanje medicinskog kadra u KS: Sad treba zaposliti kadar "Trojke"
Vlada Kantona Sarajevo, nakon što ju je Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu ministar Haris Vranić, upoznalo o trenutnom stanju u zdravstvenom sistemu, odlučila je ukinuti moratorij na zapošljavanje medicinskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama.
27.07.2023. u 21:16
get url
text

Zašto baš sad, zašto Vlada ovakvu odluku nije donijela puno ranije, kada i ptice na grani znaju sa kojim se problemima mjesecima unazad suočava zdravstveni sistem KS kada je riječ o nedostatku kadra.

KCUS i Izetbegović u više navrata upozoravali

Na to je u više navrata u prethodnom periodu Vladu i ministra Vranića upozoravao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Generalna direktorica ovog zdravstvenog centra i zastupnica u Skupštini KS, prof. dr. Sebija Izetbegović više puta je na sjednicama postavila pitanje Ministarstvu za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice KS, koja se odnose na zapošljavanje doktora u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

VEZANI TEKST - Izetbegović o zapošljavanju 27 mladih ljekara: U njih su uloženi milioni, ostali su zahvaljujući vještinama Uprave KCUS-a

Na Skupštini održanoj 30. maja Izetbegović je podsjetila kako "KCUS ne može dati ugovore na neodređeno vrijeme za 27 mladih doktorica i doktora jer je za to potrebno izmijeniti zakonske uredbe".

- S obzirom na činjenicu da stalno govorimo o neophodnosti zapošljavanja mladih doktora, želim istaći da sam četiri ili pet puta postavila pitanje i podnijela inicijativu na koju sam, napokon 8. maja dobila odgovor. U tom odgovoru je dato saopćenje da će se KCUS, odnosno specijalisti, mladi specijalisti, izuzeti iz moratorija o zapošljavanju i da smo slobodni dati im ugovore o stalnom radnom odnosu. Međutim, ova odluka nije praćena izmjenom Uredbe koju bi trebalo uraditi Ministarstvo za rad. Mi još to čekamo, od 8. maja - navela je tada Izetbegović.

Istakla je "kako su u 2022. i 2023. godini uputili 14 zahjeva i šest urgencija za prijem u radni odnos 27 mladih specijalizanata".

Prije tri dana iz KCUS-a ponovo su reagirali navodeći kako "Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju njihove zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dok ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS".

- U JU "Dom zdravlja KS", Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta - naveli su iz KCUS-a 24. jula u saopćenju.

 VEZANI TEKST - KCUS: Ne možemo normalizirati rad i omogućiti posjete zbog diskriminacije Vlade KS i ministra Vranića

Jasmina Bišćević Tokić, Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže kako je potpuno jasno zašto ministar Vranić i Vlada KS tek sada najavljuju ukidanje moratorija na zapošljavanje zdravstvenih radnika nakon što je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nametnuo Nermina Nikšića kao premijera Vlade FBiH, koji je odgovoran za KCUS.

- Naravno da je davno trebalo skinuti moratorij na zapošljavanje doktora, specijalizanata i specijalista, ali jasno nam je svima zašto je to tek sada urađeno, jer treba zaposliti kadar "Trojke" - govori Bišćević Tokić.

Prema njenim riječima, "žalosno je da je KCUS tokom prošle i ove godine uputio 14 zahtjeva i šest urgencija za prijem u radni odnos 27 mladih specijalizanata".

- Kadrove na KCUS nije lako dobiti jer njihovo školovanje je teško i dugoročno. Što više imate ljekara, bolja je usluga za građane. Znamo da su neuropedijatri deficitaran kadar i da treba, osim fakulteta od šest godina, završiti specijalizaciju od pet godina, uz mnoge edukacije. Znači da biste dobili jednog neuropedijatra, treba vam 11 godina. Kada je Edin Forto bio premijer KS, nije htio dati saglasnost za upošljavanje jedne doktorice nakon što je specijalizacija završena. To je sramotno šta se radi. Tako je isto i za neurohirurge - naglašava Bišćević Tokić.

Vlada KS nije dorasla zadacima koje treba obavljati

Kaže kako je "prije 20 dana bila član četiri komisije za odbranu diplomskih radova na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i da je bila ponosna na mlađe doktore koji su branili svoje diplomske radove".

- To su najbolji đaci iz srednjih škola, sada odlični doktori i što je najbitnije dobri ljudi kojima nadležna vlast treba osigurati radno mjesto kako bi ostali u svojoj državi kojoj su itekako potrebni - dodaje Biščević Tokić.

Prema njenim riječima, "trenutna Vlada KS nije dorasla zadacima koje treba obavljati".

- Do sada sam u više navrata govorila o zdravtsvu u KS i to su također potvrdile i druge kolege. Jasno nam je da se Vlada KS i Ministarstvo zdravstva odlučilo da idu u pomoć privatnim bolnicama i ordinacijama, na način da se urušava javni sektor. Stoga vidimo da Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS refundira novac privatnicima za deficitarne usluge, dok s druge strane ne žele primiti ljekare na KCUS. Pa, ako su deficitarne usluge, onda valjda treba da jačate KCUS, Opću bolnicu, Dom zdravlja. Prema mom mišljenju, Ministarstvo zdravstva se u ove četiri prethodne godine bavilo kadroviranjem, a ne poboljšanjem zdravstvenih usluga u KS. Tamo gdje prestaje logika počinje rad Vlade KS na čelu sa "Trojkom" - zaključila je Biščević Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.