open-navfaktor-logo
search
Interes države
Bišćević Tokić pisala Schmidtu: Hitno donesite mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u RS-u
Predsjednica Glavnog odbora SDA Jasmina Tokić-Biščević uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, a dostavljeno je i ambasadama zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), saopćeno je iz SDA.
02.09.2023. u 12:46
get url
text

Pismo prenosimo u cijelosti:

Uvaženi visoki predstavniče Schmidt,

u svojstvu predsjednice Glavnog odbora SDA želim da Vas informišem o zaključku koji je Glavni odbor usvojio na osmoj redovnoj sjednici održanoj u petak, 1. septembra 2023. godine, a koji se odnosi na kontinuirane napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS.

Glavni odbor SDA je pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu kojima se od Vas traži da u skladu sa Vašim mandatom osigurate provođenje Ustava entiteta RS i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

Podsjećam Vas na član 97. Ustava entiteta RS, u kojem se navodi da će konstitutivni narodi i ostali biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u entitetu RS, te da će se ta proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. godine. Na području entiteta RS je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, živjelo 29 posto Bošnjaka i devet posto Hrvata, a trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a zaposleno svega 4,7 posto Bošnjaka i 0,9 posto Hrvata, što je nedopustivo. 

S tim u vezi, Glavni odbor SDA Vam je uputio poziv da iskoristite svoje ovlasti propisane članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Zaključcima Vijeća za provedbu mira iz Bonna od 9. i 10. decembra 1997. godine, te da hitno donesete mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Ponovo ističem da Glavni odbor SDA u potpunosti podržava zahtjeve  udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, te od Vas očekujemo da ćete u interesu države Bosne i Hercegovine, stabilizacije društveno-političke situacije i unapređenja sigurnosti građana, a naročito povratničke populacije, postupiti u skladu sa tim zahtjevima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.