open-navfaktor-logo
search
Uoči dodjele
Biščević-Tokić: Priznanje Nevenki Tromp koristi se za politički obračun, a devalvira se genocid
Skupština Kantona Sarajevo na večerašnjoj svečanoj sjednici koja se održava u okviru Dana Kantona Sarajevo dodijelit će najveća javna priznanja Kantona Sarajevo ovogodišnjim laureatima.  
06.05.2022. u 16:30
get url
text

Među dobitnicima priznanja je i Nevenka Tromp kao počasna građanka Kantona Sarajevo, a bit će joj dodijeljena Povelja Kantona Sarajevo, najveće javno priznanje KS.

Odluka o proglašenju Tromp počasnom građankom donesena je, kako su ranije naveli iz Press službe Vlade KS, zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Udruženja branitelja: Nevenka Tromp ne smije dobiti priznanje Kantona Sarajevo

U obrazloženju se navodi se da je Tromp svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja.

Tim povodom na svojoj Facebook stranici oglasila se zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić postavljajući pitanje "Zar je 'Trojki' važnija vlast od istine o genocidu i dostojanstva žrtava?"

- Uprkos apelima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, vladajuća većina će večeras u Narodnom pozorištu uručiti Nevenki Tromp priznanje Počasne građanke Kantona Sarajevo. Nevenka Tromp je koautorica sramnog izvještaja nizozemske organizacije NIOD u kojem se negira genocid počinjen u Srebrenici. O sadržaju i karakteru tog izvještaja, najbolje govore javne pohvale ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Vladajuća "Trojka" to zna, ali im je od istine, pravde i sjećanja na žrtve očigledno važnija predizborna kampanja - istakla je.

Dodjeljivanjem nagrade, ocjenjuje, žele Nevenki Tromp dati na relevantnosti, kako bi sa te pozicije nastavila učestvovati u monstruoznoj kampanji protiv SDA i kako bi na taj način pokušali ponovo doći do vlasti i fotelja.

- Ako im već nije stalo do svog dostojanstva, morali bi voditi računa o dostojanstvu i emocijama žrtava genocida, ali i dostojanstvu građana Kantona Sarajevo u čije ime odlikuju osobu protiv koje su se pobunila sva udruženja žrtava u BiH. Ničija fotelja, radno mjesto, plaća ili politička ambicija ne smiju biti preči od istine o genocidu u Srebrenici. Zato još jednom apelujem vladajuću većinu da odustanu od svoje nečasne namjere - navela je.

Dodala je da su proces revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog počinjenog genocida vodili najveći svjetski pravni eksperti, poput Davida Scheffera, Alaina Pelleta i Phona van den Biesena. Tromp, ističe Biščević-Tokić, ne da nije na nivou ovih stručnjaka već uopće nije pravnica i nema apsolutno nikakve veze sa Međunarodnim sudom pravde.

- Korištenje takve osobe za potrebe političkih obračuna, pri tome devalvirajući genocid i strahovite ratne zločine koji su počinjeni u BiH svodeći ih na nivo politike, je nivo koji još niko nije dotakao i koji će javnost sasvim sigurno prepoznati i kazniti - zaključila je.

Brojna druženja porodica poginulih u ratu, udruženja boraca i drugi građani, usprotivila su se također odluci Vlade i Skupštine KS da Tromp dobije ovo priznanje zbog njenog učešća u izradi izvještaja o dešavanjima u Srebrenici u vrijeme agresije na BiH.

- Smatramo da je dodjela javnog priznanja počasni građanin Kantona Sarajevo prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku. Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi - poručili su iz pet udruženja ranije, ali nije poznato da li će se neko od njih danas pojaviti na ovoj svečanoj sjednici.

Plakete će biti dodijeljene i nani Fati Orlović, kao priznanje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda, zatim nedavno penzionisanom kardinalu Vinku Puljiću kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanja mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.

Plaketu će dobiti i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, kao priznanje zbog njegovog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u Kantonu, zatim dugogodišnji novinar Boro Kontić, kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH, najbolji bh. igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, kao priznanje za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoju sporta i afirmaciji Kantona Sarajevo i države BiH.

VEZANI TEKST - Žrtve genocida traže da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke Kantona Sarajevo

Plakete Kantona Sarajevo dodjelit će se Udruženju "Porodice tri plus", kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju pronatalitetne politike, stvaranju boljih uslova života za porodice s troje i više djece, te promociju porodičnih vrijednosti, Homework HUB, kao priznanje za popularizaciju i promociju nauke, te izuzetan doprinos u obrazovanju mladih i razvoju bh. društva u cijelosti.

Posthumno plakete će dobiti veliki stručnjak iz oblasti elektroinžinjerstva dr. Šadi Matar, za izuzetan doprinos u oblasti elektroinžinjerstva, kao i za kontinuirano unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija na području KS i BiH, akademik prof. dr. Slobodan Loga, istaknuti psihijatar, profesor emeritus Medicinskog fakulteta UNSA , kao priznanje za izuzetan doprinos bh. društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad, zatim profesor emeritus Hasan Muratović, koji je iza sebe ostavio je impresivnu akademsku i političku karijeru, kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu, te razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, razumijevanja i demokratičnosti i jedan od najprepoznatljivijih radijskih i televizijskih voditelja u BiH Tarik Helić, kao priznanje za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju tolerancije i ljubavi prema BiH i svim njenim građanima i građankama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.