open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Biskupska konferencija BiH: Dejton nije stvorio pravedan mir, katolici su iskorijenjeni u RS-u
U povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma Biskupska konferencija BiH uputila je pismo u kojem poziva domaće političare i međunarodnu zajednicu "da porade na pravednijem i svrsishodnijem unutarnjem uređenju zemlje".
20.11.2020. u 12:55
get url
text

Biskupi Katoličke Crkve u svom pismu navode kako je Dejtonski sporazum zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir.

Dodaju kako se taj sporazum u proteklih 25 godina više koristio "kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih ranijih i novijih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira, utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve".

Biskupi nadalje pišu kako je u proteklom periodu izostala pravna i materijalna pomoć povratku i održivom ostanku nekoliko stotina hiljada domaćih katolika, pa je tako gotovo cijela katolička populacija u jednoj polovici zemlje, u entitetu Republika Srpska, iskorijenjena, a u drugoj polovici, u entitetu Federacija BiH, kontinuirano se smanjuje.

- Prisustvo međunarodnih predstavnika i institucija svih poratnih godina, zbog njihove nedovoljne učinkovitosti na planu napretka zemlje prema stabilnom miru i uključivanju u poželjne evropske integracije, nužno nas tjera na pitanje: što se kani s ovom zemljom, njenim narodima i stanovnicima? - dodaje se.

U svom pismu Biskupska konferencija BiH pozvala je predstavnike država potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, da zajedno s domaćim političkim dužnosnicima – koji imaju presudnu ulogu u izgradnji dugotrajnog pravednog mira i poželjnog svekolikog razvoja naše zemlje, odlučnije nego do sada, porade na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje.

- To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njenog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih. To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi. Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini će i dalje nastojati – dosljedno i neumorno – ispunjavati svoj dužnost dobivenu od svoga Vrhovnog poglavara – pape i prije 25 godina dano obećanje – da će pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira na području naše Biskupske konferencije, tj. na području cijele Bosne i Hercegovine - stoji na kraju pisma Biskupske konferencije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.