open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
"Bit će opet pakao i krvava Drina": Počelo suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta
Suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima državnog tužilaštva.
06.07.2021. u 13:56
get url
text

VEZANI TEKST - "Bit će opet pakao i krvava Drina": Ravnogorci optuženi za izazivanje međunacionalne mržnje

U optužnici, koju je pročitala tužiteljica Maja Ilić-Stupar, navedeno je da je u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu počelo okupljanje u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske", da je bilo i pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore i da su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao "Draževina".

Sladojevića optužnica tereti da je kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" nakon izvršenog postrojavanja obratio se okupljenim sa riječima "Pozdravljam vas čestite vojvode i dobri ljudi" i "Braćo ravnogorci", nakon čega je predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleskić se, prema istoj optužnici, nakon što mu je na lokalitetu "Draževina" predao raport Sladojević, prisutnima obraćao sa riječima "Braćo ravnogorci, braćo četnici", pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je optužen da je ispred hotela "Višegrad" započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

- Tužilaštvo će dokazati da su optuženi Sladojević, Aleksić i Lečić počinili krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima na način kako je to opisano u optužnici i to saslušanjem svjedoka, vještaka te prikazom videomaterijala - kazala je u kratkoj uvodnoj riječi tužiteljica Ilić-Stupar.

Branioci optuženih su iskoristili pravo da u ovoj fazi postupka ne iznose uvodne riječi.

Na upit Suda da li su razumjeli optužnicu i ono što im je stavljeno na teret, sva trojica optuženih su odgovorili potvrdno, dok je Sladojević dodao kako se ranije izjasnio da nije kriv.

Prilikom uzimanja ličnih podataka na početku ročišta, Sladojević je rekao da nema nadimak, ali da je isti imao kad je bio mlađi, dok je Tužilaštvo ranije saopćilo da ovaj optuženi ima nadimke "Krvce" i "Čiča".

S druge strane, optuženi Aleksić je potvrdio da je njegov nadimak "Vojvoda".

Ročište na kojem će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva će biti naknadno zakazano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.