open-navfaktor-logo
search
Izmjena Izbornog zakona
Bit će razmotreni prijedlozi CIK-a: Vanredni izbori dobar način sankcioniranja vlasti, ali...
Prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je sačinila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, stručni su i u procesu su ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije, Grupe država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) i OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava.
09.06.2021. u 15:38
get url
text

Istakla je ovo Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, nakon što je CIK jučer usvojio i na web stranici objavio Nacrt inicijative za izmjene i dopune Izbornog zakona.

VEZANI TEKST - CIKBiH predlaže: Uvesti vanredne izbore, utrostručiti kazne političkim strankama...

Možda najvažnija novina koju predlaže CIK je uvođenje vanrednih izbora kada i ukoliko to Ustav BiH dozvoljava i omogućava.

Čolo je naglasila da su vanredni izbori, kao način sankcioniranja vlasti jer se izvršna vlast ne formira na vrijeme, dobar izbor.

- Ali potrebno je vidjeti da li bi došlo do blokada drugih nivoa vlasti. Ako se raspusti kantonalna skupština, šta će biti sa delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH koji se i biraju iz kantonalnih skupština – dodala je Čolo.

CIK-ovog Nacrta inicijative upravo danas se dotakla i ova Interresorna radna grupa.

Čolo ja kazala da niko nije uspio detaljno pogledati šta piše u CIK-ovom dokumentu, ali i da je na današnjoj sjednici Interesorne radne grupe dogovoreno da se na idućoj sjednici uključe i CIK-ovi prijedlozi. Na današnjoj sjednici je i Transparency International dao svoje prijedloge.

- Krenut ćemo otpočetka, sa svim prijedlozima koje imamo – rekla je Čolo, dodavši da će ići poglavlje po poglavlje Izbornog zakona.

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte i član Interresorne radne grupe, istakao je da je CIK priredio mnogo dobrih i korisnih prijedloga.

- Ilustracije radi, korisne i dobre stvari su reguliranje preuranjene izborne kampanje preko društvenih mreža, sankcioniranje govora mržnje, uvođenje vanrednih izbora samo onda kada to Ustav dopušta, zabrana korištenja javnih resursa tokom kampanje, zabrana funkcionerske kampanje i korištenje tehnologije (skenera glasačkih listića). Predložena je i zabrana trgovine mjestima u biračkim odborima među strankama – dodao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Dodik i Čović u Banjoj Luci: Nema vanrednih, a ni spajanja lokalnih i općih izbora

Ocijenio je da je cilj izborni proces učiniti mnogo poštenijim i transparentnijim.

- Očekujem da se i Interesorna radna grupa, formirana od strane Parlamentarne skupštine, izjasni svakako i o prijedlozima CIKBiH jer je po usvojenom Poslovniku o radu ove grupe, između ostalih, CIKBiH jedan od ovlaštenih predlagača – napomenuo je Đonlagić.

Od parlamentaraca iz SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su članovi Interresorne radne grupe, nismo uspjeli dobiti stav o uvođenju vanrednih izbora i prijedlozima CIK-a uopće.

No nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a održanog u Banjoj Luci prije dva dana, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je usaglašeno da nema instituta vanrednih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.