open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Bivša Macronova savjetnica i EU parlamentarka osudila podršku francuskih desničara Dodiku
Nathalie Loiseau, zastupnica Grupacije Renew Europe i En Marche France u Evropskom parlamentu osudila je podršku koju zastupnici desničarske stranke Marin Le Pen daju svojim dolaskom u Banja Luku secesionisti, negatoru genocida i glorifikatoru zločina Miloradu Dodiku.
08.01.2022. u 16:32
get url
text

Bivša savjetnica francuskog predsjednika Emmanuel Macrona i bivša ministrica za evropske poslove u Vladi Francuske oglasila se na Twitteru i prozvala francuskog zastupnika u Evropskom parlamentu Thierry Mariania, koji je na istoj društvenoj mreži napisao da je doputovao u Banja Luku gdje se sutra obilježava neustavni dan Republike Srpske. Pitala ga je da li potvrđuje da je njegov izbor podrška Dodiku? 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prošle godine u novembru sastao se u Briselu sa zastupnicom Loiseau, a u fokusu razgovora su bile višemjesečna blokada institucija u Bosni i Hercegovini, kao i nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum, kroz unilateralne poteze vlasti RS-a.

Dan RS-a, 9. januar, Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim. Njegovo obilježavanje u ovom bh. entitetu započelo je već danas. Položeni su vijenci, a za danas je najavljena dodjela odlikovanja "zaslužnim institucijama i pojedincima" i svečana akademija u dvorani Borik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.