open-navfaktor-logo
search
Traži sankcije
Bivša supruga Staše Košarca pisala Parlamentu BiH: Ko je Sanji Vulić dao pravo da omalovažava moju traumu?
Sanja Stanković, bivša žena ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Staše Košarca, poslala je pismo Zastupničkom domu BiH u kojem traži sankcije protiv zastupnice i stranačke kolegice ministra Košarca Sanje Vulić (SNSD), piše Buka.
06.09.2023. u 15:25
get url
text

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

Ponukana izjavama Sanje Vulić na sjednici Zastupničkog doma PSBiH, prilikom rasprave o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanju žena u BiH, a o slučaju nasilja u porodici Košarac, Stanković zahtijeva da se shodno Kodeksu o ponašanju zastupnika i delegata u PSBiH - zastupnica Sanja Vulić odgovarajuće i sankcioniše. 

- U vremenu kada gotovo svakodnevno svjedočimo nasilju nad ženama, u vremenu kada, nažalost, sahranjujemo žene žrtve nasilja - drznuti se i iznositi laži o ženi koja je preživjela nasilje - više je nego sramotno! Ozbiljan političar, parlamentarac, pri tom još i žena - ne bi smio sebi dozvoliti ad hoc iznošenje podataka, improvizovano i bez provjere o bilo čemu, a kamoli o nasilju.

Ko treba podsjetiti Sanju Vulić da nasilje može biti staro, ali ne i zastarjelo?! Ko joj daje pravo da moje preživljeno fizičko i psihičko nasilje pripisuje konstrukciji i kuhinji pojedinih aktera?! Ko joj daje pravo da bezočno laže o mom svjedočenju pred Komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH PSBiH - navodi Stanković u pismu upućenom Paralamentu BiH.

Podsjetimo na sjednici održanoj krajem augusta Vulić je stala u odbranu Košarca govoreći da je priča o nasilju u porodici dok je bio u braku sa Sanjom Stanković iskontruisana.

- Dosta je više da slušamo o tim starim temama nasilja koje su iskonstruisane i napravljene u kuhinji baš pojedinih aktera. Na toj komisiji nismo imali ništa osim nekog svjedočenja, nikakve dokaze, ljekarske nalaze, već plač i žalopojke jedne žene. Uvijek se postavlja pitanje šta je razlog za taj plač i suze - rekla je tada Vulić.

Nalaz Sanja Stanković

Za Stanković koja tvrdi da ima dokaze o nasilju koje institucije ne uvažavaju ovakva izjava je dokaz da parlamentarci poput Sanje Vulić ne slušaju običnog čovjeka.

- Ko je Sanji Vulić dao pravo da javno prizna da je agresivna kada je ugrožena, a pri tom istovremeno očekuje da istinska žrtva nasilja šuti o preživljenim traumama!? Ko je Sanji Vulić dao pravo da omalovažava moju preživljenu traumu i pri tom mi izaziva novu!? Da li je Sanja Vulić svjesna da je nada mnom izvršila psihičko nasilje ili joj to, pitam, njen parlamentarni status dozvoljava - kao što i nasilnika brani činjenicom da ima dug parlamentarni staž!?

Je li to javna potvrda da parlamentarci i političari mogu biti nasilnici i amnestirani od kazne?! Ja, nažalost, znam da jeste. Ko je Sanji Vulić dao pravo da sada govori o mojoj djeci i brani njihovu sigurnost, a šutila je kad sam ja tražila našu zaštitu?! Ko je Sanji Vulić omogućio da stavi metu na moje srce, a samim tim i na srca moje djece? (Prilažem ljekarski nalaz o ovoj tvrdnji) - navodi Stanković.

Stanković dalje navodi da Vulić ne može znati je li Košarac nasilnik ili nije od njegove bivše žene.

- Ko je Sanji Vulić dozvolio da određuje ko je nasilnik, a ko ne - otkud Sanja Vulić zna s kim sam ja živjela!? Da, živjela sam s nasilnikom i obratila sam se zbog toga policiji Republike Srpske, i to više puta. Obraćala sam se i drugim zvaničnim institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. 

VEZANI TEKST - Pandurević pozvala zastupnice da reaguju: Vjerujem Sanji, jer je Staša Košarac i mene udario

Ko je dozvolio Sanji Vulić da me svrstava u ralje opozicije! Istup Sanje Vulić na sjednici 28.8.2023. godine, uvreda je za svaku ženu, ne samo žrtvu nasilja. Uvreda je to za Parlament Bosne i Hercegovine i cijelo društvo. Shodno tome, očekujem odgovarajuću sankciju za zastupnicu Sanju Vulić. Molim vas, ne propustite priliku da odreagujete na vrijeme - apeluje Stanković u svom pismu.

Podsjetimo, ministar Košarac nedavno je glasao protiv proglašenja dana žalosti na nivou BiH zbog femicida u Gradačcu, a u jeku lockdowna našao se u centru afere boraveći na nedozvoljenom i nezakonitom okupljanju koje je bilo protiv svih epidemioloških mjera. Zanimljivo je i kako se, dok je suočen sa optužbama za instrumentalizaciju institucija u slučaju navodnog nasilja, u petak pojavio na protestima za "odbranu institucija Republike Srpske".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.