open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Bivšem direktoru UIO potvrđeno 5,5 godina zatvora; Čaušević: Nadam se da će Čavka i Čampara odgovarati za ovaj zločin
Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine oslobođen za pranje novca.
26.05.2023. u 14:23
get url
text

VEZANI TEKST - Saopćeno nakon šest mjeseci: Kemalu Čauševiću izrečena drugostepena presuda

Ostaje presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina.

U izjavi za medije Čaušević je kazao kako je napravedno osuđen za primanje dara.

- Prije više od 10 godina je započeo ovaj proces. Neznanje je uništilo civilizaciju, pa pokušalo da uništi i mene. Nadam se da će tužioci Oleg Čavka i Dubravko Čampara odgovarati za zločin koji su počinili. Prije 10 godina su slagali da sam zaradio u životu 570 hiljada i da imam svu tu imovinu. Namjerno su zanemarili 20 godina mojih staža do tada. Od toga sam bio na tri direktorske pozicije i to preko pet godina. Zanemarili su i tri stana koja sam do tada imao, kao i iznos na računu od 230 hiljada - kazao je Čaušević. 

Izricanje presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim za pranje novca i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017., a prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca Sud je donio u maju 2021. godine. U presudi je navedeno da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protivuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Čaušević tužitelje i sudije nazivao kriminalcima, optuživao za mito, da su štitili narkomafiju...

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužilaštvom.

Apelaciono vijeće je u oktobru 2022. ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet godina na pet i po godina zatvora, objavio je Detektor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.