open-navfaktor-logo
search
Maratonski proces
Bivšem ministru i aktuelnom kandidatu za predsjednika RS-a treći put se sudi ispočetka
Suđenje Radislavu Jovičiću (52), bivšem ministru unutrašnjih poslova RS-a optuženom za nesavjestan rad u službi, krenulo je ispočetka.
05.09.2022. u 13:13
get url
text

Ovo je treći put da postupak protiv Jovičića u Osnovnom sudu Banja Luka kreće ispočetka.

Jovičić je aktuelni kandidat DNS-a za predsjednika RS-a, a od marta 2013. do decembra 2014. godine bio je entitetski ministar unutrašnjih poslova.

Prvi put se na optuženičkoj klupi našao još u januaru 2019. godine, a u međuvremenu su ročišta više puta odgađana, mijenjao se predsjednik, a potom i član sudskog vijeća, zbog čega je cijeli proces kretao iznova.

Jovičiću se na teret stavlja da je MUP RS-a oštetio za oko 260.000 maraka. Drugooptuženi u ovom predmetu je Aleš Majkić, optužen za krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

U optužnici se navodi da je Jovičić znao da firma "Optel" iz Banje Luke posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem, direktorom te firme, zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio-veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena.

Majkić je u septembru 2014. godine u svojstvu dužnika zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om RS-a kao povjeriocem, a koga je zastupao Jovičić i to radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 КM.

Optužnica ga tereti da je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da za izdate mjenice nemaju pokriće.

Firma "Optel" je u posljednjih pet godina, prije spornog događaja, konstatno poslovala sa gubitkom.

Na današnjem ročištu u Osnovnom sudu Banja Luka ponovo su se pojavili svjedoci tužilaštva, koji su već ranije dali svoje iskaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.