open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Bivšem načelniku Kalesije šest mjeseci zatvora zbog zloupotreba
Kantonalni sud Tuzla je u ponovljenom drugostepenom postupku donio osuđujuću nepravosnažnu presudu za bivšeg načelnika Kalesije Rasima Omerovića zbog krivičnog djela protivzakonito posredovanje i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.
05.01.2022. u 11:56
get url
text

S obzirom na to da je prvostepena presuda Općinskog suda Kalesija bila oslobađajuća, optuženi ima pravo izjaviti žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu FBiH, saopćilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Omerović se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti da je u avgustu 2014. godine kao načelnik općine Kalesija iskoristio svoj službeni položaj i posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te u postupku izbora za najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta od članova Komisije za izbor najpovoljnijih ponuda, koji su mu hijerarhijski bili podređeni, tražio da izmjene već utvrđenu listu i kumulativne bodove za najpovoljnije ponuđače.

Tako su na traženje optuženog članovi komisije izvršili ispravku prvobitno sačinjenog prijedloga liste i sačinili listu kako je Omerović tražio. Na ovaj način su oštećena dva poljoprivrednika sa područja Kalesije koji su imali najpovoljniju ponudu za veće parcele zemljišta koje su trebali dobiti u zakup, ali su te parcele u ukupnoj površini većoj od 43 hektara dodijeljene osobi koja nije imala povoljniju ponudu, dok su povoljniji ponuđači dobili manje parcele zemljišta za koje nisu ni aplicirali.

- Dakle, optuženi je posredovao prema članovima komisije da učine radnje koje nisu smjeli učiniti i postupio suprotno odredbama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija - navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.