open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna presuda
Bivši direktor Agencije za privatizaciju osuđen na dvije godine zatvora zbog Saniteksa, članovi UO na po godinu
Samir Ćatović, kao bivši direktor Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona, te Mersud Omerdić i Hakija Ibrahimpašić kao bivši članovi Upravnog odbora  ove agencije, nepravosnažno su osuđeni zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije preduzeća "Saniteks" iz Velike Kladuše.
25.01.2023. u 10:06
get url
text

Prvostepenom presudom Ćatović je osuđen na dvije godine zatvora, a Omerdić i Ibrahimpašić na po godinu.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika Agencije za privatizaciju USK: Kako je prodan Saniteks

- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optuženima stavilo na teret da su kao kao saizvršioci, iskorištavanjem svog službenog položaja drugom pribavili imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM - saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Konkretno, optuženima se stavljalo na teret da su od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Mersud Omerdić i Hakija Ibrahipmašić, zajedno sa H.Z. (koji je u međuvremenu preminuo), dali saglasnost na aneks ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara "Saniteks" kupilo 51 posto državnog kapitala u preduzeću "Saniteks". Taj aneks je u ime Agencije za privatizaciju potpisao direktor Samir Ćatović.

- Tim aneksom je obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. ugovora bez razloga i osnova smanjena sa 4,1 milion KM na 2,7 miliona KM, da bi potom, znajući da Udruženje kao kupac 51 posto državnog kapitala nije izvršilo bilo kakva ulaganja u "Saniteks", pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu, Omerdić i Ibrahipmašić, skupa sa H.Z. donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjenje obaveze iz ugovora, iako nisu bile - podsjetili su iz Tužilaštva USK.

Nakon toga je, dodaju iz Tužilaštva, Ćatović proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz ugovora, odnosno da je okončan postupak privatizacije privrednog društva "Saniteks" na osnovu čega je državni kapital u vrijednosti od oko 23,5 miliona KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala.

- Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka iste - napomenuli su iz Tužilaštva USK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.