open-navfaktor-logo
search
Uprkos zabrani
Bivši direktor Alhosa optužen da je prodao šest poslovnih prostora u Srbiji, firma od toga nije dobila ni marku
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nasira Zečevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
28.12.2023. u 11:01
get url
text

Optuženi se tereti da je nakon okončane privatizacije firme Alija Hodžić - Alhos i uprkos činjenici da je postojala zabrana prodaje nekretnina firme, kao vršilac dužnosti direktora ugovorio prodaju te potpisao i pečatom preduzeća Alhos ovjerio ugovore o kupoprodaji šest poslovnih prostora koji su se nalazili na teritoriji Republike Srbije.

Međutim, novac od prodaje šest poslovnih prostora nikada nije uplaćen na neki od transakcijskih računa firme, a svi kupci su se uknjižili kao vlasnici poslovnih prostora za koje su zaključili ugovore o prodaji.

Na taj način je optuženi pribavio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 269.604,01 KM drugim njemu poznatim fizičkim i pravnim osobama, a na štetu firme Alhos Sarajevo.

Postupajuća tužiteljica predložila je u optužnici da sud presudom optuženog obaveže da firmi Alhos - u stečaju nadoknadi iznos od 269.604,01 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje šest svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 60 materijalnih dokaza, saopćilo je Tužilaštvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.