open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo HNK
Bivši direktor "Elektrobosne" optužen za nezakonitu prodaju nekretnina firme u Neumu
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je podiglo, a mostarski Kantonalni sud u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Pere Stanića, zvanog "Stari" (1937) iz Zenice, bivšeg direktora "Elektrobosne" d.d. Jajce.
02.02.2023. u 15:02
get url
text

Potvrđenom optužnicom njemu se na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Stanić se tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva "Elektrobosna" d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti.

On je, kako se navodi u optužnici, tokom januara i februara 2011. godine u Čapljini, kod notara N .M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, bez prethodno pribavljenog odobrenja Nadzornog odbora društva, zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina oštećenog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odnosno odluku Nadzornog odbora.

Na taj način je, prema optužnici, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583,00 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138,39 KM.

- To je učinio tako što je:

- dana 11.01.2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika - nekretnine u Neumu, a zatim

- dana 02.02.2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim ugovorom su prodate izgrađene Jedinice za odmor radnika - nekretnine u Neumu - navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je uz optužnicu Sudu predložilo oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.