open-navfaktor-logo
search
Ko je zakazao
Bivši direktor FUP-a: Ne može Federalna uprava policije biti bez čelnih ljudi, to se mora riješiti
Federalna uprava policije (FUP) nakon što je dosadašnjem vršiocu dužnosti Ensadu Kormanu početkom mjeseca istekao mandat nema čelnog čovjeka. Vršioca dužnosti još nije imenovala nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
16.05.2023. u 22:36
get url
text

Zbog svega je sadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražio sazivanje hitne telefonske sjednice Vlade FBiH.

Dragana Lukača, bivšeg direktora FUP-a, upitali smo da li se takva sitacija dogodila ikada prije.

- Ne može jedan tako ozbiljan policijski organ biti bez čelnih ljudi, to se mora riješiti. To je veliki, vrlo značajan organ u policijskom smislu. Ne samo na prostoru Federacije već u cijeloj Bosni i Hercegovini i ne bi se smjela dogoditi situacija u kojoj se ne zna ni ko pije, ni ko plaća. To se nikada nije dogodilo i ne znam kakva je to situacija da se takvo šta uopće moglo desiti - kazao nam je Lukač.

Upitali smo ga da li je tačno da u takvoj situaciji nema ko u FUP-u da potpisuje dokumente, angažira u slučaju potrebe specijalnu jedinicu.

VEZANI TEKST - Isak zatražio od Nikšića hitnu telefonsku sjednicu Vlade zbog FUP-a

- Ne znam u kojoj je fazi sve tamo i do koje mjere je došlo. Treba u svemu tome poštivati Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima koji su na snazi u FUP-u. Sve ono što je izvan zakona ne bi trebalo biti primijenjeno. Ne znam kakva je stvarna situacija, kome je istekao mandat, šta ko obnaša. Opet ponavljam, imaju zakonski propisi i njih se treba pridržavati.

Ima Vlada Federacije, treba da ima i Nezavisni odbor. Zakon je sve definirao, sada da li je neko u svemu tome zakasnio, da li su neke stvari trebale biti rješavane ranije, ne bih htio u to ulaziti. Nisam u toku detalja - kazao nam je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.