open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Bivši direktor i predsjednik Skupštine dioničara "Sarabona" optuženi za zloupotrebu položaja
Vahidinu Čomoru pribavili korist, a oštetili "Sarabon" za 314,715 KM 
17.12.2019. u 10:30
get url
text

Nakon kompleksne istrage, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio, optužnicu protiv Vahidina Čomora, generalnog direktora  i suvlasnika Tvornice čokolade "Sarabon" i Asima Vlajčića, predsjednika Skupštine dioničara preduzeća.  
 
Optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
 
Prema navodima iz optužnice, Vahidin Čomor se tereti da je  u periodu od 2000. do 2005. godine, uprkos lošem poslovnom rejtingu i gubicima preduzeća "Sarabon", bez saglasnosti dioničara podigao kredit u iznosu od dva miliona i 600 hiljada tako što je založio nekretnine procijenjene u vrijednosti višoj od 20 miliona maraka. Od toga su i nekretnine u vlasništvu Kantona Sarajevo procijenjene na oko šest miliona maraka.

Banka je pokrenula izvršni postupak za prodaju svih nekretnina, uključujući i nekretnine Kantona Sarajevo, budući da kredit nije isplaćen. Međutim, to je spriječeno sudskom zabranom o raspolaganju imovine.
 
Također, Čomor se tereti da je u decembru 2002. godine zaključio Ugovor o pozajmici u iznosu od 314,715,82 KM,  koji je potpisao njegov brat tadašnji predsjednik Nadzornog odbora "Sarabona". Novac je  isplaćen na ruke Vahidinu Čomoru. Nedugo nakon toga, optuženi Asim Vlajčić potpisuje odluku od otpisu pozajmice.
 
Na taj način su pribavili korist Vahidinu Čomoru, a oštetili "Sarabon" za 314,715,82 KM. 
 
Uz optužnicu, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS predložila je sudu oduzimanje imovinske koristi u iznosu od  314.715,82 KM od optuženog Vahidina Čomora te zabranu obavljanja dužnosti u vezi s imovinom u trajanju od pet godina.

Istovremeno, sudu je predloženo da do okončanja krivičnog postupka ostane na snazi zabrana korištenja, otuđenja ili bilo kakvo daljnje raspologanje imovinom "Sarabona", saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.