open-navfaktor-logo
search
Godišnjica raspuštanja
Bivši logoraš o logorima HVO-a u Žepču: Kad sam bio dobro prebijen, nosili su me do WC-a
Bacanjem stotinu karanfila sa žepačkog mosta i prigodnim programom, u Žepču će u popodnevnim satima biti obilježena 29. godišnjica raspuštanja logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u kojima je bilo zatvoreno stanovnišvo iz ovog grada, ali i Teslića, Maglaja i Zavidovića.
31.03.2023. u 15:18
get url
text

Predsjednik Udruženja logoraša Žepča, Mirza Maglić, kaže da će centralni dio obilježavanja biti kod džamije u Gornjoj Mahali, odakle će se povorka logoraša vratiti na žepački pješački most i baciti 100 karanfila.

On pojašnjava da su logoraši u Žepču bili zatvoreni na više lokacija, poput hangara, fiskulturne dvorane, osnovne škole, te silosa u kojem su bili tučeni i maltretirani, a koji je Birn posjetio ranije ovog mjeseca u sklopu mirovne akcije Centra za nenasilnu akciju (CNA) "Četiri silosa". Tada su bivši logoraši, ratni veterani i mirovni aktivisti posjetili četiri silosa – mjesta zatočenja u Žepču, Tarčinu, Derventi i Busovači.

Maglić, koji je i sam bio zatočen u silosu u Žepču, govorio je tada o dešavanjima u ovom objektu.

- Soba broj šest je bila redovno za udaranje, gdje sam bio ja i moj mlađi brat. (…) Ovdje je bio WC od daski. Kad sam bio dobro prebijen, onda su me nosili, nisam mogao ni ići tamo - kazao je tom prilike Maglić i dodao da je bio zatvoren sa trojicom braće, a da mu je jedan bratić odveden na rad, gdje je i ubijen.

Prisjećajući se te akcije, on pojašnjava za BIRN BiH koliko je dobro da svi logoraši zajednički obilježavaju ovakva mjesta.

- Bitno je da to pređe na mlade ljude, da znaju istinu – da se to ne smije zaboraviti. Mnogo vremena je prošlo i koliko god su rane ostale, ne treba se mrziti. U svakom slučaju, da ljudi zapamte, vide ovo zlo što je bilo, da se nikada ne ponovi - kaže Maglić uoči današnjeg obilježavanja povodom Dana logoraša Žepča.

Nekadašnji logoraš iz Žepča, Ekrem Nadžak, također je bio učesnik mirovne akcije početkom mjeseca. On je bio zatvoren na više lokacija, te je nakon četiri mjeseca uspio pobjeći.

Za Birn kaže da je važno današnje obilježavanje upravo zbog mlađih generacija.

- Veoma je bitno da se ne zaboravi i ne ponovi. Jednostavno, historija se treba pamtiti i ostavljati mlađem naraštaju šta se dešavalo tačno, kako je bilo i ne optuživati cjelokupan narod - kaže Nadžak.

Njemu je veoma bitno da se procesuiraju svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira na to kojem narodu pripadali.

- Najznačajnije i nakon svega je ostati čovjek, a logoraši Žepča to sigurno jesu i ostat će zauvijek, a to znaju i osjete i njihove iskrene i prave komšije. Međutim, logoraši moraju ispuniti svoju misiju, a ta misija je iznošenje istine na svjetlo dana istine koja se dešavala na ovim našim prostorima, i od toga ne možemo i ne smijemo nikada odustati - navodi se u saopćenju Saveza logoraša BiH, čiji predstavnici će također prisustvovati obilježavanju.

U Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, koju je nedavno objavio Birn, navodi se da su, prema presudama iz Haga, snage HVO-a su označene kao počinioci zločina na području Žepča, a među objektima u kojima je bilo zatvoreno bošnjačko stanovništvo pominju se Silos, "Nova trgovina", te hangari.

Silos u Žepu je korišten kao zatvor za vojno sposobne muškarce, prema jednoj od haških presuda, u kojoj se navodi da je jedan bošnjački vojnik žestoko pretučen u ovom objektu i podlegao je povredama. Također se navodi i da su zatvorenici vođeni na kopanje rovova i upotrebljavani kao živi štit, a da je "Silos" korišten kao zatočenički centar sve do kraja 1993. ili početka 1994., kad su zatvorenici prebačeni u logore HVO-a u Hercegovini.

Kantonalni sud u Zenici osudio je bivšeg pripadnika HVO-a Pericu Adžića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenicima i ratnim zarobljenicima u školi u Žepču. Vrhovni sud Federacije BiH smanjio mu je kaznu za zločine nad ranjenicima i bolesnicima počinjene 1993. u Žepču, osudivši ga na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.