open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Bivši ministar MUP-a TK Sulejman Brkić osuđen na dvije godine zatvora
Bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić osuđen je pred Općinskim sudom Tuzla na dvije godine zatvora.
12.11.2021. u 11:49
get url
text

Brkić se nije pojavio na izricanju presude koja je nepravosnažna i na nju je dozvoljena žalba.

- Kao službena osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine iskorištavajući (FBiH) svoj službeni položaj, pribavio je drugom korist, čime je učinio produženo krivično djelo primanje nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovaštenja - rekao je između ostlog, tokom izricanja presude, postupajući sudija Damir Arnautović.

Brkić je za produženo krivično djelo primanja nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu uticajem osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, a za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja na osam mjeseci zatvora. Te dvije kazne su objedinjenje u jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora.

- Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrana vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od pet godina, računajući od dana prvosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere - rekao je sudija Arnautović.

Također, Brkić je obavezan da plati i troškove postupka u iznosu od 200 KM.

- Ovdje imamo pokušaj politike da preuzme kontrolu nad agencijom za provođenje zakona. Naše mišljenje je da sud mora da se osloni na generalnu prevenciju i da uputi poruku da je to nešto najopasnije po pravnu državu, da se politika ovako miješa u rad agencije. Znamo svi šta bi to značilo, kako se promijeni politička garnitura, tako bi se mijenjao i pravac djelovanja agencija za provođenje zakona, od koje ovisi i rad tužilaštva - rekao je nakon izricanja presude postupajući tužilac Dalibor Bingas.

Podsjećamo, optužnica tereti Brkića da je od augusta 2019. do februara 2020. godine, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, posredovao kod službenih osoba da izvrše službenu radnju koju ne bi smjele vršiti, te je u više navrata od Dževada Kormana, direktora Uprave policije MUP-a TK, zahtijevao da izvrši interne premještaje većeg broja policijskih službenika.

Detalj sa izricanja presude (FOTO: Faktor)

Prema optužnici, Korman je odbio postupiti po zahtjevima Brkića, na čiju ga je inicijativu Vlada Tuzlanskog kantona smijenila s mjesta direktora Uprave policije TK. Kako se navodi u optužnici, u februaru 2020. godine, prvi dan nakon smjene Dževada Kormana s pozicije direktora Uprave policije, Brkić je od v.d. direktora Nevresa Šiljegovića zahtijevao raspoređivanje Kormana u Policijsku stanicu u Kalesiji, zatim Muhameda Mevića na mjesto načelnika Odsjeka za edukaciju, Elisa Musića na poziciju komandira Policijske stanice Kladanj, te Džavida Avdibašića na mjesto komandira Policijske stanice Banovići.

Šiljegović je postupio prema Brkićevim zahtjevima iako za ovakva premještanja, prema navodima tužioca Dalibora Bingasa, nisu bili ispunjeni uvjeti. Već 4. februara je Šiljegović, svjestan da je postupio protuzakonito, opozvao svoju prethodnu naredbu, a prema navodima iz optužnice, već isti dan Brkić je ovo isto zahtijevao od Šiljegovića i to ponovo u uredu premijera TK Denijala Tulumovića. Brkić je, prema riječima tužitelja, u maju 2020. godine svjesno napravio grešku te na mjesto direktora policije imenovao Safeta Ibrahimovića, koji je ispunjavao uvjete za starosnu penziju.

Ovom odlukom je Ibrahimoviću pribavio imovinsku korist koja se ogleda u većoj plaći i doprinosima na plaću u odnosu na primanja koja je imao kao načelnik Policijske uprave Gračanica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.