open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Bivši načelnik Bosanskog Petrovca nepravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja
Općinski sud u Bihaću nepravosnažno je osudio Zlatka Hujića, bivšeg načelnika Općine Bosanski Petrovac, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
30.06.2023. u 14:30
get url
text
Zlatko Hujić
Zlatko Hujić

- Osuđen je jer je u periodu od 1. januara do 30. juna 2013. godine u Bosanskom Petrovcu, suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Općine Bosanski Petrovac, prekoračio svoje službene dužnosti, usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Općine Bosanski Petrovac, i Safetu Suhonjić, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti Općine Bosanski Petrovac, da ne izrađuju rješenja, uslijed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu, zbog kojeg postupanja nije izvršena naplata novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 77.865,90 KM, čime je nanesena šteta Općini Bosanski Petrovac, a čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja - saopćili su iz Tužilaštva USK.

Hujiću je Općinski sud u Bihaću utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

- Optuženom je izrečena i mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načenika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude - dodaje se u saopćenju.

Navedeno je i da je Hujić dužan Općini Bosanski Petrovac, kao oštećenoj, nadoknaditi štetu od 77.865,90 KM.

- U odnosu na tačku II optužnice, kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, optuženi je nepravosnažno oslobođen od optužbe - saopćili su iz Tužilaštva USK.

Protiv ovakve odluke stranke imaju pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.