open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Bivši načelnik CSB Doboj Andrija Bjelošević optužen za silovanje zarobljene Bošnjakinje 1992. i 1993. godine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Andrije Bjeloševića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
18.07.2022. u 11:37
get url
text

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo, a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

On je optužen da je tokom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zarobljenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne povrede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na ročištu za određivanje mjera zabrane, tužilac Izet Odobašić kazao je da je žrtva držana u gotovo ropskom odnosu od osoba koje su njemu bile podređene i prisilno je korištena kao radnica u tom objektu, piše Birn.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji ju je potvrdio.

Bjeloševiću se, u odvojenom predmetu, sudi sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.