open-navfaktor-logo
search
Panel diskusija
Bivši predsjednici u Mostaru: Europska unija mora biti motiv svim državama regije
Jedino je pitanje hoće li EU izgledati kao zapadni Balkan i BiH ili ćemo mi počet izgledati kao EU. Više se ne uzdam u empatiju Evrope prema nama, nego u njihov strah od njihove budućnosti, ako se nastave ponašati kako se sada ponašaju - kazao je Lagumdžija
09.12.2019. u 20:29
get url
text

Evropska unija mora biti motiv svim državama zapadnoga Balkana, poručili su neki od najiskusnijih bivših političara s Balkana na panel diskusiji – Vizija 2030, koja je u organizaciji Sarajevofesta – umjetnost i politika, održana u Narodnom pozorištu Mostar.

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša predsjednica Skupštine Republike Srbije Nataša Mićić i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na panel diskusiji podijelili su svoja iskustva i progovorili o budućnosti regije.

Vujanović je rekao kako Evropska unija razumije da zapadni Balkan treba biti njezin dio, a članstvo u Uniji dalo bi sadržaj i vrijednost regije te bi je učinilo globalno konkurentnijom.

Po njegovim riječima, onoliko koliko države zapadnoga Balkana imaju snažan interes da budu dio EU, toliko bi i ona trebala imati potrebu za proširenjem na zapadni Balkan.

- Vjerujem da će nova administracija u Bruxellesu poštivati ono što je sama prihvatila, a to je realna nada brzoga tijeka pristupa EU kroz individualni princip zasluženog dostignuća i poštovanja onoga što je svaka država učinila - poručio je Vujanović.

Što se tiče Crne Gore, Vujanović je ustvrdio kako je logično da ta zemlja bude sljedeća članica budući da pristupni pregovori s EU traju već sedam godina.

Kazao je kako su u zadnje vrijeme ti pregovori usporeni, dodavši kako se nada da to nije posljedica novog viđenja procesa pristupanja EU.

Govoreći o perspektivi regije i Bosne i Hercegovine, bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako će u sljedećih desetak godina BiH biti potpuno ista kao Evropska unija.

- Jedino je pitanje hoće li EU izgledati kao zapadni Balkan i BiH ili ćemo mi počet izgledati kao EU. Više se ne uzdam u empatiju Evrope prema nama, nego u njihov strah od njihove budućnosti, ako se nastave ponašati kako se sada ponašaju - kazao je Lagumdžija.

Istaknuo je kako je Evropa danas puna ljudi koji bi probleme rješavali podizanjem zidova, dodavši kako se nada da ta Evropa neće pobijediti.

I bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izrazio je nadu "da će biti dovoljno pametni da regija ide evropskim putem".

- Ono što kao bivši političar priželjkujem je da Evropa bude cijela, a to ne može biti bez da preostale zemlje Balkana postanu članice Evropske unije. To nije lak put, ima puno problema, prije svega ovdje na Balkanu, ali i u međunarodnoj politici jer vidimo kako je Sjeverna Makedonija nedavno izigrana od EU - kazao je Josipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.