open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić oslobođen optužbi za zloupotrebe teške 19,4 miliona KM
Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić danas je u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, odnosno za malverzacije prilikom dodjele kredita od 19,4 miliona maraka zvorničkoj firmi "Energolinija".
27.10.2023. u 12:39
get url
text

Džombić je bio optužen da je zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja i 2012. godine omogućio kompaniji "Energolinija" iz Zvornika da dođe do kredita od 19,4 miliona KM iako je bila kreditno nesposobna.

- Bio je svjestan da korisnik nije u mogućnosti da vrati kredit. Zloupotrijebio je svoj službeni položaj i ovlaštenja i drugom pribavio imovinsku korist - stoji u optužnici.

U optužnici se navodilo da je u novembru 2011. godine kreditni odbor Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) odbio "Energoliniji" zahtjev za kredit jer je bila prezadužena sa ukupnim obavezama od oko 35,5 miliona KM i u visokoj zavisnosti od samo jednog kupca i jednog dobavljača.

Navodilo se i da je Džombić pozvao tadašnjeg direktora IRB-a RS-a Milenka Pavlovića ubjeđujući ga da prihvati kreditni zahtjev, usljed čega je Pavlović podnio ostavku.

U januaru 2012. godine ponovo je upućen zahtjev za kredit na iznos od 19,4 miliona KM, da bi Džombić kao premijer nekoliko dana kasnije potpisao zaključak Vlade RS-a kojim zadužuje IRB da ponovo obradi zahtjev, vršeći na taj način pritisak.

U optužnici se dodaje da je Džombić, svjestan svog uticaja, iskoristio položaj i ovlaštenja i u maju iste godine, kršeći odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost "Energolinije", kao i mišljenje Centra za upravljanje rizicima, potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke kroz projekat za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, ovoj zvorničkoj firmi odijeli traženi iznos kredita.

Ugovor je u konačnici potpisan, a novac isplaćen 31. maja 2012. godine i samo je djelimično (u iznosu od oko deset miliona KM) iskorišten za tražene investicije, a ostalo je iznijeto iz BiH.

"Energolinija" je kredit otplaćivala svega par mjeseci, do novembra 2012. godine, a onda je to na sebe preuzela "Alumina" Zvornik, kao jedan od jemaca, i plaćala ga do decembra 2014. godine.

Alumina" i "Energolinija" su inače sestrinske firme, koje su, uz još nekoliko drugih, napravili bivši vlasnici iz Litvanije, tako što su podijelili grupaciju "Birač".

Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je, po okončanju dokaznog postupka, izmijenilo optužnicu protiv Džombića, a radi se o manjim promjenama, njenom uređenju, dok je krivično djelo ostalo isto.

Oslobađajuća presuda Džombiću je prvostepena i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.