open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZHK
Bivši pripadnik Vojne policije HVO-a optužen za zlostavljanje zarobljenih pripadnika ARBiH u Ljubuškom
Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu podiglo je optužnicu protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin proitiv ratnih zarobljenika. 
15.12.2023. u 13:28
get url
text

Optužnicu je u cijelosti potvrdio Kantonalni sud u Širokom Brijegu, saopćeno je iz Tužilaštva ZHK. 

Optužnicom se Petrović tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Konvencija zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda ličnog dostojanstva, naročito uvredljivi i ponižavajući postupci, a što je on činio.

On je, prema optužnici, u vremenskom periodu od aprila 1993. godine do sredine juna iste godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg
MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio povrede tjelesnog integriteta H. L. i M. Š., ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije RBiH.

- Tokom istrage prikupljena je obimna materijalna dokumentacija, saslušan veći broj svjedoka, a putem međunarodne pravne pomoći je ispitan osumnjičeni - saopćeno je iz Tužilaštva ZHK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.