open-navfaktor-logo
search
Live Blog
Bivši šefovi SDB-a Srbije: U MMKS-u počelo iznošenje završnih riječi u predmetu Stanišić i Simatović
Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zakazano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).
12.04.2021. u 13:27
get url
text

Iznošenje završnih riječi počelo je danas, a trajat će ukupno tri dana.

Iz Mehanizma je saopćeno da će Tužilaštvo imati četiri sata za usmeno izlaganje završne riječi, nakon čega će Odbrane imati za izlaganja ukupno pet sati, ravnomjerno raspoređenih ili kako se međusobno dogovore. Naknadno će po sat vremena imati Tužilaštvo i Odbrane za iznošenje svojih odgovora na izlaganje suprotne strane.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Ponovno suđenje u ovom predmetu počelo je u ljeto 2017. godine, dok bi se presuda, prema ranijim najavama predsjednika Mehanizma Carmela Agiusa mogla očekivati u maju 2021. godine.

Stanišića i Simatovića su vlasti Srbije uhapsile 2003. godine.

Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.
Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Iznošenje završnih riječi možete pratiti UŽIVO na Live blogu BIRN-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.