open-navfaktor-logo
search
Upozorenje Evropi
Bivši visoki predstavnici se protive razmjeni teritorija Srbije i Kosova
Pristanak Evrope na razmjenu teritorija između Srbije i Kosova iskoristili bi političari nacionalisti kako bi dodatno destabilizovali stanje u regionu poručili su Bildt, Ashdown i Schwarz Schilling.
29.08.2018. u 17:49
get url
text

Bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling uputili su otvoreno pismo visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federici Mogherini u vezi posljedjih dešavanja na Balkanu, kao i učestale najave "prekrajanja granica" između Srbije i Kosova.

- Kao bivši visoki predstavnici u BiH, zabrinuti smo nedavnim najavama visokih zvaničnika EU, a koje sugerišu da bi EU bila spremna podržati dogovor između predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Thacija, u vezi sa razmjenom teritorija između Srbije i Kosova kroz "korekciju granica". Dobro smo upoznati sa situacijom u regionu i znamo da pomjeranje granica neće riješiti probleme podjela, već će ih samo produbiti. Također, iako se situacije na Kosovu i u BiH ne mogu porediti, dovoljno smo informisani sa prilikama na zapadnom Balkanu da znamo da bi takvu politiku zloupotrijebili političari nacionalisti kako bi još više promijenili granice i destabilizovali ostale zemlje u regionu - istaknuto je u pisimu.

Kako se navodi "dovoljno dobro poznajemo situaciju u BiH da znamo da će takav korak samo dodatno pomoći onima koji žele da podijele zemlju, koji pozivaju na povratak na stanje prije Dejtonskog sporazuma, što će poništiti sve na čemu smo mi i naši partneri u BiH radili u protekle dvije decenije".

- Dobro poznajemo EU i Evropu da znamo da nas naši principi i krvava historija uče da se održiv mir može postići samo onda kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, a ne kada ponovo uspostavljamo granice kako bismo kreirali monoetničke zajednice. Mislimo kako će se podjele i konflikti na Balkanu najprije vratiti kroz politiku koju trenutno podržavaju pojedini političari - poručuju bivši visoki predstavnici.

Navode da nema sumnje da se takvim dogovorom rizikuju trenutni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao sto je Ukrajina i vjerovatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutnih prebivališta.

- Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge - zaključuje se u pismu kojeg potpisuju Bildt, Ashdown i Schwarz Schilling.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.