open-navfaktor-logo
search
Zločin u Kozarcu
Bivši vojnici VRS-a Rajko i Draško Aleksić negirali krivicu za svirepo ubistvo Bošnjakinje
Nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Rajko i Draško Aleksić su pred Okružnim sudom u Prijedoru negirali krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u mjestu Kozarac kod Prijedora.
30.03.2022. u 14:43
get url
text

Optužnicu protiv Aleksića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 14. decembra 2021., a potvrđena je 1. februara ove godine. Tokom današnjeg izjašnjenja o krivici, prigovora nisu imali tužilac Irman Dedić, kao ni advokati optuženih – Radovan Stanić, branilac Rajka Aleksića, i Savan Zec, branilac Draška Aleksića.

Obojica optuženih su, tokom današnjeg izjašnjenja o krivici u ovom slučaju, na pitanje sudije Duška Miloice odgovorili da "nisu krivi", piše Birn.

Rajko Aleksić i Draško Aleksić se terete da su po prethodnom dogovoru, zajedno sa Ljubomirom Aleksićem, koji je preminuo 2018. godine, ubili Bošnjakinju koja nije neposredna učestvovala u neprijateljstvima i u vojnim operacijama.

Prema optužnici, oni su 24. juna 1992. godine u prijepodnevnim satima u zaseoku Jakupovići traktorom došli do kuće osobe bošnjačke nacionalnosti, obučeni u vojne uniforme i naoružani. Potom su postrojili sve prisutne bošnjačke civile, žene i djecu, i tražili ženu bošnjačke nacionalnosti govoreći da je njen sin ubio Ljubomirovog sina Dragu, prijeteći da će ih sve pobiti ako ne kažu gdje se ona nalazi.

Nakon što im je neko od postrojenih civila rekao da se nalazi u kući, Ljubomir Aleksić je naredio svom sinu Rajku i unuku Drašku da provjere da li je spomenuta žena u kući. Pronašli su je u porodičnoj kući druge osobe bošnjačke nacionalnosti.

- Potom su ženu doveli ispred prvopomenute kuće, tako što su je vukli za ruke i pokušali je podići na zadnji dio njihovog traktora. Kako nisu uspjeli u tome jer se ona opirala i vrištala, Ljubomir Aleksić je, držeći bombu u ruci, naredio sinu i unuku da je natjeraju da bježi ispred njih, te su Rajko i Draško, sa uperenim vatrenim oružjem ispred sebe, dogurali ženu na makadamski put koji se nalazi neposredno ispred prvopomenute kuće - navodi se u optužnici.

Optuženi su je potom ubili, te se vratili pred kuću, gdje su zaprijetili postrojenim bošnjačkim civilima da o tome nikom ne pričaju, nakon čega su se popeli na traktor i odvezli u nepoznatom pravcu, navodi se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.