open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Bivšim skupštinskim zastupnicima po četiri mjeseca zatvora zbog pripreme izborne prevare
Osnovni sud Brčko distrikta izrekao je presude kojom su bivši zastupnici u Skupštini Brčko distrikta Radoslav Bogićević i Nenad Kojić osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog pripremanja krivičnog djela prevara pri glasanju.
15.04.2022. u 12:18
get url
text

Kako je saopćila Pravosudna komisija Brčko distrikta, presuda je rezultat sporazuma o priznanju krivnje koje su optuženi zaključili sa Tužilaštvom Brčko distrikta.

VEZANI TEKST - Još dvojica skupštinskih zastupnika u pritvoru zbog sumnje u pripremanje izborne prevare

Tužilaštvo im je na teret stavilo da su prije lokalnih izbora 2020. godine u Brčko distriktu BiH pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, odnosno da su lično i posredstvom trećih osoba pribavili i zloupotrijebili kopije ličnih karata većeg broja građana, prijavivši ih za glasnje iz inostranstva u namjeri da za političku stranku Narodni demokratski pokret i za njih kao kandidate pribave što veći broj glasova.

Osnovni sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje, te im je izrekao kazne zatvora, a u koje će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 15. oktobra 2020. do 4. decembra iste godine.

- Kako su se stranke odrekle prava na žalbu, presuda je postala pravosnažna danom 13. aprila 2022. godine - navodi se u saopćenju Pravosudne komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.