open-navfaktor-logo
search
Očuvanje zajedništva
Biznismen Mesud Hrbat izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu
Dugogodišnji uspješni privrednik, vlasnik kompanije Penny plus d.o.o. Sarajevo Mesud Hrbat i ovaj put pokazao je svoju humanost te kako uspješni Bosanci i Hercegovci mogu doprinijeti razvoju i očuvanju zajedništva.
04.10.2021. u 14:10
get url
text

Svoju prvu kompaniju Mesud Hrbat osnovao je 1985. godine koja je prije rata zahvaljujući dobrom poslovanju od Privredne komore grada Sarajevo svrstana na peto od sedam mjesta. Period agresije provodi u Sarajevu gdje po njenom završetku aktivira privatni biznis koji uspješno posluje već 25 godina sa oko 500 zaposlenih.

{$galerijaFotografija}

Mesud Hrbat i njegova supruga Suvada sa djecom iz vlastitih sredstava finansirali su izgradnju džamije u naselju Rječica – Općina Novi Grad koje broji oko 5.000 stanovnika i koji do sada nisu imali gdje obavljati molitvu niti su djeca imala mekteb. Džamija Mesudija svečano je otvorena 24.9.2021. godine.

VEZANI TEKST - Svečano otvorena džamija Mesudija u naselju Rječica

Za navedeno naselje Mesud je izvojio oko 50.000 KM za asfaltiranje lokalnog puta. Mesud Hrbat iz vlastitih sredstava izdvojio je i oko 100.000 KM za obnovu fasade na katoličkoj crkvi na Alipašinom Polju, kao i oko 100.000 KM za uređenje dvorišta Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Također, sa iznosom od 60.000 KM pomoći će rekonstrukciji i obnovi fasade na Jevrejskoj općini u Sarajevu.

Izdvajanjem ličnih sredstava za navedene projekte Mesud Hrbat želio je doprinijeti izgradnji, obnovi i uređenju grada Sarajeva.

Ovo može biti primjer zajedništva i suživota stanovnika BiH svih vjerskih pripadnosti koji našu domovinu izdvajaju i čine posebnom u odnosu na druge. Ovaj primjer može motivisati i druge uspješne privrednike da ne budu okrenuti samo sebi i svojim potrebama nego sposobnostima da pomognu obnovi naše države i razumiju potrebe njenih stanovnika.

hrbat.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.