open-navfaktor-logo
search
Nema povratne informacije
Bjelica-Prutina ne odustaje od prijedloga da ide "kontra prijava" za svaku obustavljenu istragu protiv članova CIK-a
Nakon niza najava podnošenja krivičnih prijava protiv članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je prije nekoliko mjeseci predložila da u svim slučajevima kada dođe do obustave istrage uslijedi "kontra prijava", odnosno krivična prijava za lažno prijavljivanje krivičnog djela.
09.10.2023. u 07:40
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik najavio žalbu Sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a

No Bjelica-Prutina danas je za Faktor kazala da nema informaciju šta je s postupcima protiv članova CIK-a niti čak koliko ima krivičnih prijava, ali da ih je jedno vrijeme bilo masovno.

- Mislim da nije stigla povratna informacija, barem ja nisam upoznata, šta je s tim postupcima iako smo na sastancima s Tužilaštvom koje smo održali u izbornoj godini urgirali da se ti predmeti rješavaju prioritetno jer podrivaju povjerenje javnosti u izborni proces – rekla je Bjelica-Prutina.

Istakla je da ostaje pri tome da bude podnesena krivična prijavu za lažno prijavljivanje u svakom slučaju u kojem se utvrdi da član CIK-a nije počinio krivično djelo i obustavljena je istraga, posebno ako to podnosilac prijave radi s umišljajem i u slučajevima kada se utvrdi da je CIK pravilno primijenio propise.

Izjavu predsjednika CIK-a Suada Arnautovića nismo dobili jer se nije javio na pozive i poruku, tako da nije poznato da li su od tužilaštava stigle i jesu li tražene povratne informacije o predmetima u kojima je podnesena krivična prijava protiv članova CIK-a, te da li je eventualno prihvaćen prijedlog za "kontra prijavu" koju je dala Bjelica-Prutina.

Poznato je da su, nezadovoljni odlukama i načinom provođenja izbora, krivične prijave protiv CIK-a krajem prošle i početkom ove godine, između ostalih, najavljivali lider SNSD-a Milorad Dodik, tadašnja potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić, stranka BOSS...

- Evidentno da se podnošenje krivičnih prijava kontinuirano tri godine koristi kao instrument ucjene, zastrašivanja. Svako od nas ima pravo i dužnost da donosi odluke u skladu sa svojom savješću, tumačenjem pravnih normi koje primjenjuje. Neprihvatljivo je da najistaknutiji nosioci javnih funkcija smatraju za shodnim da za svaku odluku podnose krivičnu prijavu. CIK treba da se bori za svoju nezavisnost i integritet. Predlažem da malo prođemo kroz krivične prijave i pošaljemo pisanu urgenciju za prioritetno rješavanje. U svim slučajevima u kojima dođe do obustave istrage predlažem da podnesemo krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje krivičnog djela – između ostalog je kazala Bjelica-Prutina na sjednici CIK-a prije nekoliko mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.