open-navfaktor-logo
search
Analiza Deutsche Wellea
Blaga reakcija međunarodnih predstavnika u BiH na odluke Banje Luke
Ambasade zapadnih zemalja verbalno su osudile odluke Skupštine RS-a o prijenosu državnih nadležnosti na entitet, no trenutno sankcije smatraju kontraproduktivnim. Iz Federacije se traži zaštita ustavnog poretka u BiH.
11.12.2021. u 14:24
get url
text

Parlament u Banjoj Luci usvojio je dokumente, kojima se definira proces prijenosa nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku. Četiri informacije iz oblasti odbrane, pravosuđa, poreza i sigurnosti, te Deklaracija o ustavnim načelima, idu pred vladu, koja ima zadatak da kroz zakonska rješenja uredi 140 zakona, koji će biti predmet nadležnosti. Nakon Zakona o lijekovima, kojim se krenulo u prijenos nadležnosti sa BiH na RS, ovo je drugi paket kojim se definira ova oblast, i pored upozorenja međunarodne zajednice.

No srpsko jedinstvo je na ovoj sjednici definitivno razbijeno, jer je opozicija okupljena oko SDS-a, napustila zasijedanje, uz obrazloženje da se radi o farsi a ne o stvarnom pokušaju prijenosa nadležnosti. Prvi čovjek SDS-a, Mirko Šarović, otišao je korak dalje, upozorivši da bi cijela ova priča, mogla dovesti do sukoba.

- Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat. Ovo je direktno ugrožavanje mira i uvlačenje RS-a u spiralu rata. Mi ćemo kao stranka pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali taj prijedlog mora ići kroz dogovor. Jednostrane odluke ne, jer je to opasnost za Republiku Srpsku. Naša odgovornost i naša dužnost je da narodu kažemo u što ga vodimo - poručio je Šarović sinoć (10.12.) na sjednici parlamenta, prije nego ju je napustio.

Realizacija na "dugom štapu"

No mehanizmi, za koje su predstavnici međunarodne zajednice u BiH ranije najavljivali da će biti upotrijebljeni ukoliko se nastavi s urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, još su u ladici. Sudeći prema stavovima koji su saopćeni iz ambasada zapadnih zemalja, tu će ostati još neko vrijeme, jer bi korištenje bilo kakvih ozbiljnih sankcija u ovom trenutku, smatraju, bilo kontraproduktivno.

Iz izvora bliskih međunarodnim predstavnicima, Deutsche Welle saznaje da su razmatrane sankcije nakon posljednjih odluka Narodne skupštine, koje se tiču prijenosa nadležnosti, ali je zaključeno da bi to u ovom trenutku izazvalo kontraefekt i još više zaoštrilo političku situaciju. U isto vrijeme, odluke koje su usvojene, još su na "dugom štapu", odnosno potrebno je vrijeme za njihovo stupanje na snagu, kao i razdoblje od šest mjeseci za njihovu realizaciju.

- Zbog toga se za sada ostalo samo na verbalnoj osudi ovog čina, kako bi se pokušale smiriti napetosti i pronašlo rješenje, ili kroz Parlament BiH ili kroz direktan dogovor političkih lidera o pitanjima koja su prouzročila krizu. Međutim, nije isključeno da se ta odluka promijeni - kaže ovaj izvor

Zbog toga je nakon sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), iz ambasada zapadnih zemalja stiglo zajedničko saopćenje, kojeg potpisuju SAD, UK, Francuska, Njemačka, Italija i Delegacija EU u BiH, a koje bi za sada trebalo zadovoljiti formu reakcije.

Slijepa ulica za RS

VEZANI TEKST - Ambasadori o odluci NSRS-a: Nastavak kretanja ovom slijepom ulicom prijeti stabilnosti BiH i regiona

- Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne s pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije. Pripadnici vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim šansama entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijele regije, te ugrožava budućnost BiH u EU - stoji u saopćenju.

Ova reakcija zapada, koja je ocijenjena kao mlaka, izazvala je s druge strane, oštre reakcije u Federaciji BiH. Poziva se i Tužilaštvo BiH, da hitno zaštiti ustavni poredak zemlje i pokrene postupak protiv osoba, koje su u Narodnoj skupštini usvojile zaključke o prijenosu nadležnosti.

- Pozivam Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države. NSRS je napustila Dejtonski sporazum - saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović poručuje da odluke koje su izglasali zastupnici okupljeni oko Milorada Dodika predstavljaju direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH.

Zaustaviti formiranje parainstitucija

- Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost, čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene - rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik, zakoračio je u pravno nasilje, koje može imati nesagledive posljedice, kaže se u saopćenju iz stranke Narod i pravda.

- Mora se jasno ukazati da je Dodik s političkog prešao u fazu pravnog nasilja, kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja, što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma - navodi se u reakciji Naroda i pravde. Sličan stav imaju i ostale stranke u Federaciji BiH.

Sjednica ambasadora Upravnog odbora Vijeća za impelentaciju mira, održana je sredinom sedmice, a nakon nje je upozoreno da RS najavljenim postupcima prelazi u anntidejtonsko djelovanje. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt je nakon sjednice rekao da treba sačekati i vidjeti šta taj dan nosi.

Ništa dramatično

- Ako u Republici Srpskoj ima mudrih političara, a ja sam siguran u to da ima, onda će se iz toga svega vidjeti i poziv na razgovor i mislim da će se moći neke stvari uraditi. Možda ti rezultati neće biti pogodni za rezultate u medijima, ali je to nešto što je sasvim dobro u demokratiji. Tako da ja sada nisam nešto specijalno nervozan niti gledam toliko dramatično što će se desiti, ali mislim da je to ipak malo preveliki zalogaj za taktičke igrarije - rekao je Schmidt nakon sjednice PIC-a.

U sankcije ne vjeruje ni Milorad Dodik.

- Neće biti sankcija. Sto posto sam siguran. Za to neće biti Rusija, Kina, i još neke zemlje, prema tome nema međunarodne zajednice. Što ja ovdje radim da bi bile sankcije? Poštujemo Ustav. Nema potrebe ni da se bojim, nisam izabran da budem kukavica i da se bojim - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama međunarodne zajednice na odluke Narodne skupštine RS-a o vraćanju nadležnosti sa države na entitet, koje je parlament sinoć usvojio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.