open-navfaktor-logo
search
Projekat zapošljavanja
Blagojević o dva miliona KM za borce: Očekujemo otvaranje oko 270 radnih mjesta
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na današnjoj sjednici donijela je odluku kojem se izdvaja dva miliona maraka za projekat zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije.
19.04.2022. u 15:57
get url
text
Zoran Blagojević
Zoran Blagojević

- Ovo je novi projekat za sve pripadnike boračke populacije. Ovoga puta osim boračke populacije, pravo da apliciraju za sredstva imaju i firme koje žele da zaposle nekog iz boračke populacije - rekao je danas ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević

Prema ovoj odluci, sredstva se mogu odobriti za samozapošljavanje radi pokretanja nove djelatnosti i zapošljavanje radi proširenja postojeće ili pokretanja nove djelatnosti. Dok se samozapošljavanje odnosi se na zapošljavanje nezaposlene osobe koja bi koristeći sredstva registrovala i otpočela obavljati djelatnost u svoje ime i za svoj račun, definisano je da zapošljavanje mogu vršiti fizička lica koja obavljaju, registriranu obrtničku ili srodnu djelatnost, kao i privredna društva registrovana kod nadležnog organa shodno Zakonu o privrednim društvima.

- Javni poziv bit će raspisan naredne sedmice, a očekujemo da ćemo na ovaj način otvoriti oko 270 radnih mjesta - naveo je Blagojević.

Planirano je da se sredstava za samozapošljavanje dodjeljuju kao grant u visini do 10.000,00 KM, dok se sredstava za zapošljavanje dodjeljuju kao grant po 30.000,00 KM za program čija je investicija minimum 60.000,00 KM, a minimalan broj novouposlenih tri, grant po 20.000,00 KM za program čija je investicija minimum 40.000,00 KM, a minimalan broj novouposlenih dva ili grant po 10.000,00 KM za program čija je investicija minimum 20.000,00 KM, a minimalno jedna novouposlena osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.