open-navfaktor-logo
search
Pred generalnim štrajkom
Blažević: Ljekari iz SBK odlaze u Sarajevo jer su bolje plaće; Matić: Ne može tehničar imati primanje profesora
Zdravstveni radnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK) ne odustaju od generalnog štrajka, a tačan datum stupanja znat će se nakon Skupštine Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije koja će ovih dana biti održana.
07.07.2022. u 07:46
get url
text

Kazao nam je to dr. Ivan Blažević, predsjednik Sindikata, dodajući "kako ljekari i stomatolozi neće odustati od onoga što traže, a to je povećanje satnice od tri KM i koeficijenta za 0,2".

Ko će liječiti građane

Podsjetimo, odluka da se stupi u generalni štrajk uslijedila je nakon što je Vlada SBK ljekarima ponudila povećanje satnice na 2,6, što je, kako navode u Sindikatu, "neprihvatljivo ako se uzmu u obzir trenutna ekonomska i finansijska situacija u državi, te stalna poskupljenja svega što je potrebno za život".

- Prošle godine nezavisni sindikat dobio je povećanje koeficijenta, ali su tada ljekari zanemareni. Mislim da smo dovoljno čekali. Naš cilj je da približimo iznos plaća koje dobijaju ljekari u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo jer imamo višemjesečni problem da nam zreli kadar iz SBK odlazi da radi u Sarajevo i Zenicu. Ljekari odlaze tamo gdje će dobiti veće plaće jer je SBK među najlošijim kada je riječ o visini ličnih dohodaka koje dobijaju ljekari - ističe Blažević.

Prema njegovim riječima, plaća specijaliste u Kantonu Sarajevo za minimalno 600 KM viša je nego ona koju dobija njegov kolega u SBK.

- Drastična je razlika, a mi tražimo samo da se barem donekle približimo plaćama tih kolega i tako spriječimo evidentan odljev kadra iz SBK. Navešću primjer, na konkurs Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) redovno se javlja perspektivni mladi kadar iz SBK jer je normalno ići tamo gdje se vaš rad više cijeni i plaća. U tom slučaju primorani smo zapošljavati mlade i neiskusne, koji će nam opet otići čim se ponovo u nekom kantonu raspiše specijalizacija. Bojim se da će, ukoliko se nešto ne poduzme, zdravstvene ustanove u Srednjobosanskom kantonu vrlo brzo ostati bez ljekara, a znamo ko će u tom slučaju najviše ispaštati - naglašava Blažević.

Sindikat je ponudio tri modela kojim bi se riješili problemi, no Blažević kaže kako Vladi SBK nijedan nije bio prihvatljiv.

- Njihov odgovor kako nema novaca zvuči nevjerovatno jer Vlada SBK do sada je 34 miliona KM u suficitu. Dakle, para ima, a priliv u budžet ove godine je puno veći nego prošle. Mi ne tražimo ništa nenormalno, nego da se pokuša cijeniti naš rad. Ne tražimo povećanje za 600 KM, ali tražimo da se barem donekle približimo plaćama kolega u Sarajevu. Pristali bismo i na kvartalno povećanje – dodaje Blažević.

U Sindikatu navode kako bi već u ovom mjesecu mogao početi generalni štrajk, a ako se to desi, primat će se, kaže Blažević, samo hitni slučajevi.

- Redovnog rada neće biti jer će se primati samo hitni slučajevi. Nažalost, mi drugog izlaza nemamo jer Vlada SBK je još u februaru obustavila sve pregovore, a do juna, iako smo ih u nekoliko navrata pozivali, nikada se nisu odazvali – ističe Blažević.

Ante Matić, ministar zdravstva, kaže "kako je Vlada SBK prošle godine potpisala posljednji sporazum koji je koštao 2,6 miliona KM, dok ove godine kolektivni ugovor sa zaposlenima u zdravstvu iznosi sedam miliona maraka".

Ante Matić

- Znači, mi smo tri puta povećali iznos za zaposlene u zdravstvu i opet su nezadovoljni. Izjednačavati se sa Kantonom Sarajevo je apsurdno jer budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznosi pola milijarde KM, a našeg Zavoda 115 miliona maraka, što znači da je četiri puta veći. Mi jednostvano ne možemo dati onoliko koliko to mogu u Sarajevu ili nekom drugom kantonu – pojašnjava Matić.

Zdravstvu sedam miliona KM

Prema riječima ministra, "Vlada SBK i Ministarstvo zdravstva vode odgovornu politiku i svi uposleni u zdravstvu imaju uredno plaćene doprinose".

- Ne možemo obećavati ono što ne možemo ispuniti. Vlada SBK ove godine dala je sedam i po KM za uposlene u javnom sektoru, što se odnosi na obrazovanje, MUP, pravosuđe i javnu upravu. Znači 6.000 ljudi koji pokriva taj segment, dobilo je sedam i po miliona KM, a 2.200 onih koji rade u zdravstvu dobili su sedam miliona maraka. Dakle, Vlada će ove godine dati tri puta više novca po jednom uposleniku u zdravstvu nego u javnom sektoru. Mislim da je to gornji limit preko kojeg se ne može preći. Pa ne može jedan tehničar u zdravstvu imati plaću kao profesor u školi. Šta hoće, da im nešta obećavamo, pa da im onda ne uplaćujemo doprinose, da nas onda oni tuže, a poslije se pojave kamate..., te probleme jednostavno ne želimo - ističe Matić.

Ministar je na kraju ipak bio optimista i kazao "kako će se Vlada i Sindikat dogovoriti te da do generalnog štrajka neće doći".

- Izborna je godina i svi pokušavaju dobiti više nego što se realno može. Generalni štrajk su teške riječi, mislim da do toga neće doći – zaključio je Matić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.