open-navfaktor-logo
search
Susret u Washingtonu
Blinken i Baerbock razgovarali i o Dodiku: Održavati pritisak na one koji BiH izlažu velikom riziku
Američki državni sekretar Antony Blinken je tokom zajedničke konferencije za medije sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock rekao da su tokom današnjeg sastanka u Washingtonu razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Evropi, o Ukrajini, te se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini.
15.09.2023. u 19:35
get url
text
Annalena Baerbock i Antony Blinken
Annalena Baerbock i Antony Blinken

Blinken je pozdravio odluku Njemačke da ograniči finansijska sredstva za bh. entitet RS, te dodao da su razgovarali o tome kako održavat pritisak na one koji "BiH izlažu velikom riziku", spominjući posebno u ovom kontekstu predsjednika RS-a Milorada Dodika.

- Mislim da je vrijedno istaći da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku. Također po pitanju ponovnog pridruživanja, te jačanja EUFOR Althea programa. A razgovarali smo i o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, prije svega gospodina Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnosti misije stabilnosti - kazao je Blinken, prenosi N1.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.