open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beču
Blinken i Schallenberg razgovarali o BiH i Zapadnom Balkanu: Ne treba nam povratak u devedesete
Moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizira, a u politici nema vakuuma, rekao je Alexander Schallenberg.
N1
16.03.2024. u 15:24
get url
text
Antony Blinken
Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken i austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg razgovarali su u Beču o aktuelnim gorućim temama u svijetu, sa bliskoistočnim sukobom na vrhu dnevnog reda.
Tokom jučerašnjeg sastanka dotakli su se evropskog puta Bosne i Hercegovine.
Obraćajući se na konferenciji za medije, Schallenberg je podsjetio na predstojeće zasjedanje Evropskog vijeća i potencijalno donošenje odluke koja se odnosi na otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije. Istaknuo je važnost ovog trenutka.
- Još postoje vrlo snažni zagovornici ovog koraka jer s obzirom na, moglo bi se reći vatreni krug koji okružuje Evropu, moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizira. A u politici nema vakuuma. Dakle, ili ćemo uspjeti izvoziti svoj model života, našu stabilnost, našu sigurnost ili riskiramo da se suočimo sa rastućom nesigurnošću i nestabilnošću - naglasio je austrijski ministar, prenosi N1.
Blinken je pohvalio liderstvo Austrije kao i lični angažman austrijskog ministra kada je u pitanju saradnja na ključnim regionalnim prioritetima, posebno na Zapadnom Balkanu.
- Radi se o nečemu što je blisko i drago našim srcima, a posebno predsjedniku Bidenu, jer za predsjednika i za mene, kada sam počeo 1990-ih, veliki dio fokusa svijeta bio je na Balkanu, na Bosni, na Kosovu - podsjetio je Blinken i dodao:
- Jedna stvar koja nam ne treba, koju Evropa ne treba, a posebno ljudi na Zapadnom Balkanu ne trebaju, je trenutak "povratka u budućnost", gdje bismo se našli u 1990-ima. I zahvaljujući angažmanu Austrije, vodstvu Austrije, mi se odlučno krećemo u drugom smjeru, pozitivnom smjeru, smjeru u kojem je zapadni Balkan istinski integriran sa Evropom. Dijelimo cilj demokratske, prosperitetne, mirne regije integrirane s ostatkom Evrope.
Što se tiče evropskog puta BiH, naglasio je snažnu podršku SAD-a, ali i uputio poruku liderima u zemlji.
- Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih razgovora i pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je nešto što je vrlo dobrodošlo. U potpunosti podržavamo euroatlantski put zemlje, pa tako ka Evropskoj uniji. Također ohrabrujemo lidere u Bosni i Hercegovini da prevaziđu prošle podjele i nastave sa reformama koje su neophodne za kretanje putem prema EU - rekao je Blinken.
Na kraju je rekao kako će SAD i Austrija nastaviti snažno partnerstvo, posebno kroz program "Glasovi u nastajanju", u naporima da osiguraju da se čuje glas nove generacije i regije, "jer je to glas za mir, sigurnost stabilnost, prilike, a to dolazi s putem prema Evropskoj uniji".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.