open-navfaktor-logo
search
Penzije
Bliži se aprilsko usklađivanje penzija u FBiH, a Zavod za statistiku još nema podatke o BDP-u iz 2019. godine
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine predviđa svakog 15. aprila redovno usklađivanje penzija.
10.03.2020. u 07:08
get url
text
Penzionerke
Penzionerke

Iako je do tog datuma ostalo malo više od mjesec, Zavod za statistiku FBiH još nema podatke o stopi bruto domaćeg proizvoda (BDP) za četvrti kvartal 2019. godine, a koji je važan za određivanje procenta usklađivanja (rasta) penzija. Podsjećamo, 15. aprila prošle godine penzije su povećane za 3,5 posto.

Svaki dan pratimo podatke

- Još vam ne možemo ništa reći. Podatke o BDP-u od Zavoda za statistiku FBiH očekujemo do kraja marta. Sada bi bilo neodgovorno bilo šta govoriti, prognozirati. Za redovno usklađivanje penzija u ovoj godini uzimaju se podaci iz 2019. godine. Usklađenu penziju penzioneri u FBiH će dobiti u maju, kao i razliku za prva tri mjeseca ove godine - rekao nam je Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH.

Razgovarali smo i sa Redžom Mehićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Svaki dan pratimo podatke Federalnog zavoda za statistiku ne bi li postavili na svojoj web stranici podatke o rastu BDP-a u prošloj godini. Razlog je što usklađivanje naših penzija svake godine 15. aprila sadrži zbir od 50 posto stope rasta BDP-a u prethodnoj godini i 50 posto rasta troškova života. Dakle, u ovom trenutku mi nemamo taj podatak, dok ako pogledate stranicu statističkog zavoda susjedne nam Hrvatske, oni imaju podatke za sve kvartale 2019. godine - govori nam Mehić i dodaje:

- Dakle, procenat usklađivanja penzija zavisi od BDP-a i troškova života. To dvoje se zbraja i dijeli sa dva - rekao nam je Mehić.

U Federalnom zavodu za statistiku smo upitali kada će imati podatke o stopi BDP-a iz prošle godine.

- Zavod radi obračun godišnjeg i tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a rokovi objave podataka se definišu Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH. Prva procjena stope realnog rasta BDP-a za četvrto tromjesečje 2019. godine će biti objavljena i dostupna na web stranici Zavoda 27.3.2020. godine, a u skladu sa Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za 2020. godinu i Kalendarom publikovanja za 2020. godinu. Također, podaci o godišnjem BDP-u za 2019. godinu će biti objavljeni 15. jula 2020. godine (prvi rezultati) i 20. novembra 2020. godine, konačni rezultati - navode iz Zavoda.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, pojasnio nam je da je bruto domaći proizvod najvažniji makroekonomski indikator za svaku državu.

BDP je 2018. godine bilježio stopu rasta od 3,6 posto

- Naime, BDP pokazuje vrijednost prodatih finalnih dobara i usluga proizvedenih tokom jedne godine izraženo u novčanim jedinicama, u našem slučaju u konvertibilnim markama. BDP sadrži rezultate proizvodnje i prodaje evidentiranih materijalnih dobara i usluga u jednoj godini, njihovoj potrošnji i izvozu. BDP za 2018, prema CBBiH, iznosio je 33.408.000.000 KM i bilježio je stopu rasta od 3,6 posto, u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 31.376.200.000 KM - rekao nam je Jašarspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.